Wikipedija:Članak tjedna/20, 2024.

Izvor: Wikipedija
Fidelis Schabet, Čudo Pedesetnice, 1867.
Fidelis Schabet, Čudo Pedesetnice, 1867.

Duhovi su kršćanska svetkovina silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu 50 dana nakon Kristova uskrsnuća (Uskrsa), od kuda i izraz Blagdan Pedesetnice (grč. pentecost, „pedeseti” [dan po Uskrsu]). Ujedno je i slavlje sveopće, univerzalne Crkve, „jedne, svete i apostolske”, kako vjernici ispovijedaju u Nicejsko-carigradskome vjerovanju.

Slavi se i kao blagdan „rođenja Crkve” jer Djela apostolska donose da su apostoli, puni Duha Svetoga, naviještali tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”. Inače predstavlja i jasno otvaranje spasonosna poslanja Crkve prema svima.

Uoči same svetkovine, u subotnju večer, uobičajena su Duhovska bdjenja, euharistijska slavlja popraćena pjesmom i pobožnostima (klanjanjem, meditacijom, procesijama). Ona započinju svetom misom, na kojoj se nakon Službe Riječi (Službe čitanja) čitaju hvalospjevi iz časoslova te pjeva posljednica Te Deum. Potom se čita Evanđelje i nastavlja sa Euharistijskom službom. Nakon svete mise, obično slijede klanjanje, molitva i pjesma.