Crypsinoideae

Izvor: Wikipedija
Crypsinoideae
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Pteridophyta
Razred:Polypodiopsida
Red:Polypodiales
Porodica:Polypodiaceae
Potporodica:Crypsinoideae
B.K.Nayar

Crypsinoideae, potporodica papratnjača, dio porodice Polypodiaceae. Sastoji se od tri roda[1], tipični je Crypsinus C.Presl[2], sinonim za Selliguea, raširen po suptropskoj i tropskoj Aziji i Pacifiku, i po kojem je potporodica dobila ime.

Povijest potporodice[uredi | uredi kôd]

Crypsinoideae je prvi puta prepoznata 1970. kao jedna od pet potporodica unutar Polypodiaceae. Smith et al. (2006) klasificira Polypodiaceae u skupinu manjih porodica kao što su Drynariaceae, Grammitidaceae (grammitide), Gymnogrammitidaceae, Loxogrammaceae, Platyceriaceae, Pleurisoriopsidaceae. Christenhusz et al. (2011.) prepoznali su potporodicu Drynarioideae koja uključuje drynarioidne i selligueoidne papratnjače. Nadalje, Schneider et al. (2004) prepoznao je papratnjače Drynarioid i Selligueoid u dvije podklade Drynarioid i Selligueoid. Potonji se sastojao od četiri roda, tj. Arthromeris (T.Moore) J.Sm., Gymnogrammitis Griff. Polypodiopteris C.F. Reed i Selliguea Bory dok je Drynarioidna papratnjača uključivala Drynaria (Bory)J.Sm. i Aglaomorpha Schott. PPG I (2016.) prepoznao je nekoliko rodova kao što su Drynaria, Arthromeris, Selliguea i tri druga u okviru potporodice Drynarioideae. Nayar (1970.) je prvi prepoznao potporodicu Crypsinoideae koja je kasnije objavljena kao Drynarioideae (Crabbe et al. 1975.). Međutim, Wei & Zhang (2022) na temelju sekvence plastoma, jezgrenih ribosoma i morfoloških dokaza grupirali su tri roda, Drynaria, Synammia i Selliguea (uključujući Arthromeris Gymnogrammitis, Paraselliguea, Pichisermollodes, Phymatopteris) pod potporodicu Crypsinoideae. [3]

Rodovi[uredi | uredi kôd]

  1. Synammia C. Presl (3 spp.)
  2. Drynaria (Bory) J. Sm. (33 spp.)
  3. Selliguea Bory (124 spp.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. World Plants (Complete List), pristupljeno 8. ožujka 2024.
  2. Tropicos, pristupljeno 8. ožujka 2024.
  3. Taxonomic study on the subfamily Crypsinoideae ofPolypodiaceae from Darjeeling Himalaya, India, pristupljeno 29. travnja 2024.