Edward Walter Maunder

Izvor: Wikipedija
Edward Walter Maunder

Rođenje 12. travnja 1851.
London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 21. ožujka 1928.
London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Državljanstvo Englez
Polje Astronomija
Institucija Zvjezdarnica u Greenwichu
Poznat po Maunderov minimum
Diferencijalna rotacija
Portal o životopisima

Edward Walter Maunder (London, 12. travnja 1851. – London, 21. ožujka 1928.), engleski astronom. Sa zvjezdarnice Greenwich 40 je godina svakodnevno opažao Sunce i Sunčeve pjege. Otkrio je diferencijalnu rotaciju – pojavu da je period vrtnje na ekvatoru kraći od perioda vrtnje na većim širinama. Zapazio je da postoji veza između Sunčeve aktivnosti i poremećaja Zemljina magnetskoga polja. Utvrdio je da se je između 1645. i 1715. pojavljivalo vrlo malo Sunčevih pjega (oko 50 pjega u 30 godina) i bilo malo opažanja polarne svjetlosti (Maunderov minimum) što je u Europi bilo popraćeno takozvanim Malim ledenim dobom.[1]

Doprinosi[uredi | uredi kôd]

Prikaz Sunčevih aktivnosti u zadnjih 11 400 godina (datiranje ugljikom-14). Očito je vidljiv Maunderov minimum, razdoblje u drugoj polovici 17. stoljeća tijekom kojega je broj Sunčevih pjega bio izuzetno malen. Zbio se istovremeno s razdobljem hladnih godina, nazvanog Malo ledeno doba.

Maunderov minimum[uredi | uredi kôd]

Promjene koje opažamo na Suncu i nazivamo Sunčevom aktivnošću odvijaju se periodično u ciklusima prosječne duljine 11 godina. Ciklusi variraju u duljini, između 8 i 15 godina. Te promjene obuhvaćaju:

Vremenski period najveće aktivnosti naziva se Sunčev maksimum. Može trajati nekoliko godina, ovisno o aktivnosti pjega i baklji. Postoje i dulja periodička razdoblja Sunčeve aktivnosti. U povijesti je poznat Maunderov minimum, razdoblje u drugoj polovici 17. stoljeća tijekom kojega je broj Sunčevih pjega bio izuzetno malen. Zbio se istovremeno s razdobljem hladnih godina, nazvanog Malo ledeno doba. Nije sasvim jasno jesu li klimatske promjene bile uzrokovane ekstremno niskom Sunčevom aktivnošću.

Diferencijalna rotacija[uredi | uredi kôd]

Diferencijalna rotacija je pojava različitih perioda vrtnje dijelova nebeskog tijela, a javlja se kada vidljiva površina tijela nije čvrsta. Primjer su Sunce i divovski planeti (na primjer Jupiter), kojima je period vrtnje ekvatorskih krajeva kraći od perioda vrtnje krajeva bližih polu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Maunder, Edward Walter, [1], "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.
  2. diferencijalna rotacija, [2], "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.