Kid Cudi

Izvor: Wikipedija
Kid Cudi
Kid Cudi u srpnju 2009. godine.
Ime u rodnom listuScott Ramon Seguro Mescudi
Poznat/a i kaoKiD CuDi
Rođen/a30. siječnja 1984.
Žanr/ovihip hop, trip hop, alternativni rock, psihodelični rock
Zanimanjereper, pjevač, tekstopisac, glumac
Djelatno razdoblje2003. – danas
Producentska kućaGOOD Music, Universal Motown
AngažmanKanye West, Snoop Dogg
Internetska stranicaKidcudi.com

Scott Ramon Seguro Mescudi[1] (30. siječnja 1984.)[2] poznatiji kao Kid Cudi (izgovor /ˌkɪd ˈkʌdi/), ponekad stilizirano kao KiD CuDi, američki je reper, pjevač i glumac. Prvi je put privukao pažnju svojim debitantskim miksanim albumom A Kid Named Cudi. Godine 2009., njegov je singl "Day 'n' Nite" dospio u prvih pet pjesama na Billboard Hot 100 i Hot R&B/Hip-Hop Songs glazbenim ljestvicama. "Day 'n' Nite" je dio Cudijevog debitantskog albuma Man on the Moon: The End of Day.

Djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Kid Cudi je rođen u Clevelandu, Ohio. Njegov otac je bio soboslikar i ratno-zrakoplovni veteran Drugog svjetskog rata. Majka mu je bila učiteljica u OŠ Roxboro u Cleveland Heights, Ohio. Kad je Mescudiju bilo jedanaest godina, otac mu je umro od raka.

Glazbena karijera[uredi | uredi kôd]

Mescudi je počeo repati u srednjoj školi, inspiriran hip hop grupama The Pharcyde i A Tribe Called Quest. Na sveučilištu Toledo studirao je film. Poslije toga se preselio u Brooklyn, New York City da započne svoju glazbenu karijeru. U srpnju 2008. Kid Cudi je objavio svoj prvi mix album, A Kid Named Cudi. Album je brzo uočio Kanye West s kojim je Kid Cudi potpisao za diskografsku kuću GOOD Music. Kid Cudi sudjelovao je na Kanye Westovom albumu, 808s & Heartbreak, gostujući u pjesmi "Welcome to Heartbreak". Njegova prva televizijska izvedba bila je na MTV-ijevim glazbenim nagradama. 17. veljače gostovao je u Snoop Doggovom televizijskom šou Dogg After Dark.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Službeni miksani albumi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Birchmeier, Jason. 2009. Kid Cudi > Biografija. allmusic. Pristupljeno 22. svibnja 2009.
  2. Kid Cudi. 2. veljače 2009. we baackkkkkkkk. KidCudi.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. travnja 2010. Pristupljeno 20. ožujka 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kid Cudi