Marijan Cipra

Izvor: Wikipedija

Marijan Cipra (Zagreb, 22. kolovoza 1940. – Zagreb, 2. svibnja 2008.), hrvatski filozof i prevoditelj. Sin hrvatskog skladatelja Mila Cipre.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Zagrebu, gdje je 1958. završio klasičnu gimnaziju. 1964. diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, gdje je 1975. i doktorirao. Od 1964. na istom fakultetu radi kao asistent, od 1989. kao docent na katedri za povijest filozofije. 1991. godine je umirovljen. Radio je na projektu "Filozofija i duh kršćanstva", u kojem je filozofiju i kršćanstvo smatrao stupovima europske duhovnosti.[1] Umro je 2008. godine u Zagrebu.

Ciprino djelo (doktorsku disertaciju) Metamorfoze metafizike (1978., drugo izdanje 1999.) mnogi smatraju jednim od najvažnijih djela hrvatske filozofije 20. stoljeća. Nasuprot tada dominantnim filozofskim strujama, Cipra u Metamorfozama, na temelju promišljanja grčke filozofije i pod utjecajem neoplatonizma, kasnog Schellinga i antropozofije Rudolfa Steinera, razvija osebujan filozofski nazor. Kritičke stavove protiv marksizma iznosi u svom članku Mišljenje revolucije kao revolucija mišljenja, a protiv tada u Hrvatskoj sve popularnije filozofije Martina Heideggera u članku Kao da nas samo još jedan Heidegger može spasiti?.

U kasnijoj fazi djelovanja Cipra radi na izgradnji "metafizike kao filozofijske teologije koja će staviti Krista u središte svojih razmatranja". Objavljivao je u časopisima Kritika, Naše teme, Pitanja. Također je prevodio filozofsku literaturu s njemačkog jezika.[2]

Djela (izbor)[uredi | uredi kôd]

  • Metamorfoze metafizike: duhovno-znanstveni pojam povijesti filozofije, Čakovec : "Zrinski", 1978.
  • Misli o etici, Zagreb : Školska knjiga, 1999.
  • Spoznajna teorija, Zagreb : Matica hrvatska, 2007.
  • Uvod u filozofiju, Zagreb : Matica hrvatska, 2007.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Marijan CipraArhivirana inačica izvorne stranice od 8. prosinca 2015. (Wayback Machine), Matica hrvatska, autori, www.matica.hr, pristupljeno 30. studenog 2015.
  2. Cipra, Marijan, Hrvatski biografski leksikon, pristupljeno 30. studenog 2015.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta