Plus/Minus

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Plus/Minus je statistika u hokeju na ledu, koja broji razliku između golova i primljenih golova dok je igrač bio na ledu.

Plus/Minus-statistika jednog igrača se povećava svaki put kad padne gol za njegovu momčad, dok je igrač na ledu i a smanjiva se kad protivnička momčad daje gol, dok je igrač na ledu. Ali to vrijedi samo ako momčad koja daje gol i nema igrača više na ledu. Kod kaznenog udarca (osim u Shoot-Outu) samo dobiva strijelac gola bod (+1) a igrači protivničke momčad ne dobivaju negativan bod, jer nije bilo nikoga na ledu. Ovo isto vrijedi samo ako momčad koja dobiva kazneni udarac nije bila s igračem više na ledu.

Ova statistika djelomično može biti indikator za obrambene sposobnosti igrača.

Momčad Montreala je jedna od prvih (u pedesetim godinama) bila koja je vodila tu statistiku. Tek početkom 60-tih počele su i druge momčadi voditi tu statistiku. Tek krajem 60-tih je i NHL počela voditi tu statistiku i od 1983. dodjeljuje NHL Plus/Minus Award igraću s najviše bodova.

Bobby Orr iz Boston Bruinsa je šest puta vodio u ovaj statistici, ali je to bilo prije nego što se dodjeljivala ova nagrada.

Slična nagrada postoji i u finskoj SM-liiga: Matti Keinonen Trophy.

Brojke [1][uredi VE | uredi]

Top 3: Maksimum bodova u sezoni

Top 5: Maksimum bodova u karijeri

Top 3: Minimum u sezoni

Izvori[uredi VE | uredi]

Weblink[uredi VE | uredi]