Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kafić

Dobrodošli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Suradnički okvirići[uredi VE | uredi]

Došlo je do neželjenog preimenovanja suradničkih okvirića. Okvirići su imali ime oblika: Suradnik:SO/_ime_okvirića_, preimenovani su u Suradnik:SO~hrwiki/_ime_okvirića_.

Sad će biti preimenovani u Predložak:SO/_ime_okvirića_, jer predlošcima je mjesto u imenskom prostoru Predložak. SpeedyGonsales 11:47, 18. travnja 2015. (CEST)

Preimenovana je otprilike trećina suradničkih okvirića.
Lako je preimenovat okviriće odnosno predloške, nego treba sredit i poveznice na suradničkim stranicama koje se vezuju na njih, a to uzima vrijeme. SpeedyGonsales 19:24, 18. travnja 2015. (CEST)
Preimenovane su otprilike dvije trećina suradničkih okvirića. Molim suradnike neka ovaj posao ostave administratorima jer u suprotnom ispada dvostruki posao, hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 18:10, 19. travnja 2015. (CEST)

1. svibnja[uredi VE | uredi]

Medjunarodni praznik rada.jpg
Karanfil

Svim suradnicama i suradnicima želim od srca sretan Međunarodni praznik rada! Ako nemate bolju ideju ili priliku, proslavite ga radno na Wikipediji... Face-wink.svg Maestro Ivanković 01:16, 1. svibnja 2015. (CEST)

Danas je dan sv. Josipa Radnika, zaštitnika radnika, tesara, blagajnika, inženjera, graditelja, slastičara... Svima sretan blagdan, a svim Josipima sretan imendan! Kubura (razgovor) 05:30, 1. svibnja 2015. (CEST)

Sretan Međunarodni praznik rada i dan sv. Josipa Radnika! U Bjelovaru je bilo više ljudi, nego porcija graha :)--Fraxinus (razgovor) 00:26, 2. svibnja 2015. (CEST)

Za sve one koji ne znaju, jedna mala digresija: Papa Pio XII je 1955. odredio je da se spomendan na sv. Josipa Radnika slavi 1. svibnja, na dan "koji si je svijet rada izabrao kao svoj praznik"'. Kao i mnogo puta tijekom povijesti Crkva je i u ovom slučaju prihvatila običaje i datum koji se već uvriježio u narodu (Međunarodni dan rada se slavi na taj dan od 1889. godine). Nadalje, taj dan se slavi kao spomendan na sv. Josipa (Marijinog supruga i hranitelja obitelji) i taj dan nije imendan svim Josipima. Blagdan sv. Josipa se slavi 19. ožujka i tada je imendan svim Josipima. Pozdrav --89.164.10.166 09:41, 4. svibnja 2015. (CEST)

Ka' brnistra rascvitana[uredi VE | uredi]

Budući da će cili Split i okolica sutra bit pun za fjeru sv. Duje, većina nas Splićana i okoličana :) bit će zauzeta. Svin kolegaman koji posebno slavidu sv. Duju želim: Na dobro vam došla Sudamja! Kubura (razgovor) 07:06, 6. svibnja 2015. (CEST)

Stavit ću sad ovdi i koju sliju o' drvenarije :) Kubura (razgovor) 07:15, 6. svibnja 2015. (CEST)

Na dobro ti došla Sudamja! :) Kod mene je fjera za sv. Antu.--Fraxinus (razgovor) 00:31, 8. svibnja 2015. (CEST)

Hrvatske zastave[uredi VE | uredi]

Ljudi, pozdrav. Tražim zainteresirane za uređivanje hr. sekcije srednjovjekovnih zastava, poglavito na eng.wiki, a mogli bi i kod nas... Pogledajte kakvi su nam susjedi, a kakvi smo mi; http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...nd_Herzegovina http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of...nd_Herzegovina http://en.wikipedia.org/wiki/List_of..._of_Montenegro http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_flags http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Croatian_flags

Uglavnom, poglavito se traže ljudi koji znaju crtati :) --Čeha (razgovor) 18:47, 8. svibnja 2015. (CEST)

Zastave već jesu nacrtane, ovdje: http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat/hr-hist.html
Treba samo kontaktirati Heimera
F karlo (razgovor) 21:05, 8. svibnja 2015. (CEST)
To je super, ali pričam o srednjem vijeku. Nešto poput http://tinypic.com/view.php?pic=rl9p41&s=8#.VU3qr5O1dVY ? --Čeha (razgovor) 13:08, 9. svibnja 2015. (CEST)
Nešto ovakvo https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Croatian_flags#Historical_flags_.28medieval.29 ? --Čeha (razgovor) 20:16, 13. svibnja 2015. (CEST)

{{Citiranje www}}[uredi VE | uredi]

Predložak ne radi kako treba jer su parametri poremećeni, može li netko nešto poduzeti? Ja sam pokušao ali nisam uspio (v. SZR predloška). GregorB (razgovor) 17:40, 11. svibnja 2015. (CEST)

Radi se, ali ne pratiš. Kubura (razgovor) 06:07, 13. svibnja 2015. (CEST)

Sve OK. GregorB (razgovor) 22:20, 13. svibnja 2015. (CEST)

Počeli su izbore za odbor povjerenika zaklade Wikimedije[uredi VE | uredi]

Prvi put da imamo Hrvatskog kandidata - mene :). Pogledajte presentaciju kandidata na meti, i pitanja i odgovore. Birajte ovdje, ako imate pravo. Puno pozdrave! --denny vrandečić (razgovor) 20:08, 17. svibnja 2015. (CEST)

Odlična vijest! Svidio mi se tvoj prijedlog o globalnom arbitražnom odboru. Moj glas imaš. Samo smiono naprijed! Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 12:36, 19. svibnja 2015. (CEST)

Izabrani članci za 28. i 29. tjedan 2015.[uredi VE | uredi]

Pozdrav svima! Napominjem da trebamo pronaći rješenje za izabrane članke za 28. i 29. tjedan: naime, predloženi članak za 28. tjedan nije izabran, a za 29. nijedan nije predložen u predviđenome roku. Maestro Ivanković 00:09, 19. svibnja 2015. (CEST)

Naši više volidu pisat članke nego glasovat :)))) Kubura (razgovor) 04:07, 19. svibnja 2015. (CEST)

Za 28. tjedan predložio bih produženje glasovanja za još tjedan dana, a za 29. tjedan predlažem neka se rok za predlaganje izabranog članka produži za još tjedan. Kubura (razgovor) 10:18, 19. svibnja 2015. (CEST)

To se može napraviti, ali nema potrebe jer smo uvijek u prebačaju oko desetak članaka. Ako ti se da ti produži glasovanje i predlaganje, ako ti se ne da ostavi kako je i ništa propasti neće. Smiley in training.svg SpeedyGonsales 00:08, 20. svibnja 2015. (CEST)

Primiče se jubilarac[uredi VE | uredi]

Sad smo na 153.917 članaka. Primiče nam se novi jubilarac. Trebao bi pasti unutar tjedan dana. Zaljubljenici u jubilarce, pripremajte teme! :) Kubura (razgovor) 10:20, 19. svibnja 2015. (CEST)

Infookviri o nogometnim prvenstvima[uredi VE | uredi]

Pozdrav svima. Želio bih skrenuti pažnju na infookvire o nogometnim prvenstvima. Dakle, na hrvatskoj Wikipediji postoji Infookvir EP nogomet, Infookvir SP nogomet i Infookvir nogometno prvenstvo. Prva dva predloška imaju više-manje (ako ne i sve) iste parametre, treći sam počeo pravit po engleskom Infobox international football competition dok nisam shvatio da ća i ovaj predložak imati opet iste parametre kao dva gore spomenuta. Dakle, predlažem da ostane samo jedan infookvir (nogometno prvenstvo) koji će se moći primjeniti i na Svjetska i Europska prvenstva u nogometu, kao i na druga međunarodna natjecanja. Ako ima netko tko se ne slaže s ovom idejom volio bih da ovdje napiše, ako ne onda bih osobno doradio Infookvir nogometno prvenstvo i primjenio ga na odgovarajuće članke.
Hvala na pažnji :) — F.Pavkovic 21:14, 19. svibnja 2015. (CEST)

Ako postoje dva ili više predložaka koji imaju više od 90 % identičnih parametara u načelu ih treba spojiti. Jedina stvar na koju treba paziti je to da nije pametno mijenjati predloške koji će potrgati pola Wikipedije bez valjanoga razloga. Smiley.svg Ako predložena dorada ne podrazumijeva brisanje postojećih parametara onda je to odlična ideja! SpeedyGonsales 00:14, 20. svibnja 2015. (CEST)

Nazivlje prvenstava[uredi VE | uredi]

Da, već sam krenuo uređivati članke o Svjetskim prvenstvima, svi parametri odgovaraju. Ali, nešto sam još uočio i što me muči već dugo vremena na Wikipediji. Članci o svjetskim i europskim prvenstvima sastavljeni su po predlošku "XY prvenstvo u nogometu - *domaćin* *godina*", kao na primjer Svjetsko prvenstvo u nogometu - Južna Koreja i Japan 2002.. Ono što me muči je, zašto potreba da se domaćin stavlja u naslov članka? Zar nije dovoljno da se u članku vidi podatak tko je domaćin, bez da stoji u naslovu. Mišljenja sam da bi puno ljepše izgledalo kad stajalo npr. Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002.; jednostavnije i manje komplicirano, pogotovo kad ima više domaćina. Sad, ne znam je li to tako na hr. wiki jer je nekad netko tako nazvao članke pa je jednostavno ostalo tako ili je postojalo neko glasanje o toj temi pa je odlučeno da se tako nazivaju članci? Zanima me mišljenje i drugih suradnika o temi i ima li onih koji se ne slažu sa mnom.
Lijep pozdrav :) — F.Pavkovic 20:22, 20. svibnja 2015. (CEST)

Moguće je da podatak o domaćinu pojedinoga prvenstva doista nepotrebno "opterećuje" naziv članka, jer se o domaćinu/domaćinima ipak piše i u sâmome članku. No ime domaćina u nazivu članka sadržajno, tj. zemljopisno olakšava pregled tih članaka u nekoj zajedničkoj kategoriji, pa stoga mislim da je možda ipak bolje ostaviti nazive kakvi jesu. Maestro Ivanković 14:50, 21. svibnja 2015. (CEST)
Istina da olakšava pregled u kategorijama, no i dalje smatram da to nije dovoljan razlog da se prvenstva naziva tako dugim i kompliciranim imenima; inače sam osobno veliki protivnik bespotrebnih znakova i simbola osim brojeva i slova u nazivima članaka osim ako nisu naziv nečega (knjiga, filmova, serija, i sl.). Osim toga, već postoje članci tipa Natjecanje po skupinama Svjetskog prvenstva u nogometu xxxx. ili Finale Svjetskog prvenstva u nogometu xxxx., jer da se i tu još doda domaćin imali bi "pet redova" naslova. (ovo me je nekad posebno ježilo). Inače me uvijek zanimalo zašto su na Wikipediji takvi nazivi i uvijek sam ih htio premjestiti na jednostavnije nazive al mislim da ne bi bilo primjereno bez nekog konsenzusa oko toga. Nisam bio odavno ovdje i ne znam kakvi su odazivi kod glasanja i sl. (čini mi se lošiji no prije), ali bih baš volio vidjeti mišljenja oko ovoga (postoje i druge mogućnosti kao "Svjetsko nogometno prvenstvo", "Svjetsko prvenstvo u nogometu", "FIFA Svjetsko prvenstvo", itd.). — F.Pavkovic 20:27, 21. svibnja 2015. (CEST)
Nazivanje natjecanja po zemlji ili gradu domaćinu prvenstveno je kolokvijalnog karaktera ("Barcelona '92" i slično). Nijedno natjecanje ovog tipa se službeno tako ne zove, koliko mi je poznato, a lakoća pregleda u kategorijama još uvijek nije razlog da se uvode originalno smišljena imena. Inače, članak o SP 2002 postoji na 73 Wikipedije, ali kolimo vidim samo na HR i GL ima zemlje domaćine u naslovu. Slična situacija je s OI, sve bi to trebalo preimenovati na službene nazive. GregorB (razgovor) 12:52, 22. svibnja 2015. (CEST)