Američka naboruša

Izvor: Wikipedija
Američka naboruša
Status zaštite
Status zaštite: smanjeni rizik
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Infrarazred: Marsupialia
Red: Didelphimorphia
Porodica: Didelphidae
Potporodica: Didelphinae
Rod: Didelphis
Vrsta: D. virginiana
Dvojno ime
Didelphis virginiana
(Kerr, 1792.)
Raspon

Sjevernoamerička naboruša (Didelphis virginiana), također poznat kao oposum (amer. engl. opossum), je tobolčar iz reda štakoraša. Sjevernoamerička naboruša jedini je tobolčar koji živi u SAD-u pa sve do juga Kanade.

Opis[uredi | uredi kôd]

Tijelo sjevernoameričkih naboruša dugo je 32 do 50 cm, otprilike kao kućne mačke, i otprilike još jednako toliko dugačak goli rep. Mogu doseći težinu od oko 5,5 kg. Krzno im je sive i bijele boje, a na glavi imaju najčešće tri crne pruge, po jednu iznad svakog oka i jednu na sredini glave. Sve četiri noge imaju po pet prstiju s kandžama osim prvog prsta na stražnjim nogama koji je oblikovan poput palca, i može se okrenuti suprotno ostalim prstima (nasuprotnost).

Rasprostranjenost i životni prostor[uredi | uredi kôd]

Prvobitno su bili rasprostranjeni od istočnih dijelova SAD-a pa sve do Kostarike. No s naseljavanjem Europljana u sjevernoj Americi, širilo se i njihovo područje rasprostranjenosti, tako da danas nastanjuju čitavu sjevernu Ameriku sve do pacifičke obale, a na sjeveru i jug Kanade. Prirodno stanište su im šumovita i grmljem obrasla područja. Ali kako su izraženi hemerofili, danas ih se nalazi na plantažama, parkovima i u gradovima.

Način života[uredi | uredi kôd]

Žive sami, aktivni su noću i dobri su penjači.