Wiki-sveučilište

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Wikiversity-logo-en.svg

Wiki-sveučilište je projekt Zaklade Wikimedija, koja podržava edukacijske zajednice, njihove edukacijske materijale, i aktivnosti koje nastaju kao rezultat. Razlikuje se od strukturiranijih projekata kao što je Wikipedija u tome što nudi niz uputa i tečajeva za napredak učenja, a ne formalnog sadržaja.

Povijest[uredi VE | uredi]

Beta inačica Wiki-sveučilišta je službeno počela 15. kolovoza 2006. s Wiki-sveučilištem na engleskom jeziku.

Detalji projekta[uredi VE | uredi]

Wiki-sveučilište je centar za kreaciju i uporabu besplatnih materijala za učenje, i određivanje edukacijskih aktivnosti. Wiki-sveučilište je jedno od mnogih wikija koji se koriste u edukativne svrhe, kao i mnoge inicijative koje stvaraju besplatne i otvorene edukacijske resurse. Primarni prioriteti i ciljevi za Wiki-sveučilište su:

  • stvoriti i organizirati širok spektar nezavisnih, višejezičnih edukacijskih materijala, za sve dobne skupine u svim jezicima.
  • Organizirati naučničke/edukacijske projekte i zajednice koje podržavaju ove materijale.

e-Učenje model Wiki-sveučilišta stavlja naglasak na „edukacijske grupe“ i „učenje putem prakse“. Wiki-sveučilište ima moto i slogan „oslobodimo učenje“, indicirajući da grupe/zajednice sudionika Wiki-sveučilišta će sudjelovati u projektima učenja. Učenje se olakšava kroz suradnju na projektima koji su detaljizirani, navedeni, sažeti ili čiji su rezultati objavljeni uređivanjem stranica Wiki-sveučilišta. Naučnički projekti Wiki-sveučilišta uključuju zbirke wiki web stranica koje se tiču istraživanjem određene tematike. Sudionici Wiki-sveučilišta se potiču da izraze ciljeve svojeg učenja, a zajednica Wiki-sveučilišta surađuje kako bi razvila naučne aktivnosti i projekte kako bi omogućila te ciljeve. Međutim, pošto je projekt još u ranoj fazi razvoja, njegov edukativni model je još uvijek u razvoju. Naučni resursi su razvijani od strane pojedinca ili grupa, samoinicijativno ili kao dio naučnog projekta. Resursi Wiki-sveučilišta uključuju nastavna pomagala, nastavne planove, programe, linkove na vanjske resurse, bilješke, primjere i zadatke, računalne simulacije, bibliografske popise, i druge koje razvijaju sudionici – ali ne uključuju završno obrađene udžbenike. Tekstovi koji su korisni drugima su postavljeni na Wikiknjige radi nadopunjavanja i održavanja. Naučne grupe s interesima u svakom tematskom području kreiraju mrežu resursa koje formiraju osnovu diskusija i aktivnosti na Wiki-sveučilištu. Nastavni resursi mogu biti korišteni od strane edukatora izvan Wiki-sveučilišta za svoje svrhe pod uvjetima GFDL-a (kao Wikipedija).

Jezici[uredi VE | uredi]

Trenutno postoji devet jezičnih Wiki-sveučilišta – Englesko, Francusko, Njemačko, Talijansko, Španjolsko, Grčko, Češko, Portugalsko i Japansko; projekti Wiki-sveučilišta na drugim jezicima se razvijaju na „beta“ višejezičnom središtu. Kako bi novo uspostavljena Wiki-sveučilišta na posebnim jezicima krenula van početne istraživačke „beta“ faze, nova zajednica Wiki-sveučilišta mora uspostaviti pravila koja uređuju istraživačke aktivnosti. Wiki-sveučilište može djelovati kao repozitorij istraživanja koja provodi Wikimedia Istraživačka Mreža, ili drugih koji su uključeni u istraživanja bazirana na wikiju ili drugim temeljima. Wiki-sveučilište organizira originalno istraživanje uz sekundarno istraživanje, osim ako zasebna jezična skupina odluči ne istraživati. Očekuje se da će istraživači poštovati i nadopunjavati smjernice za prikladno istraživanje kroz proces zajedničkog konsenzusa.

Poveznice[uredi VE | uredi]