Portal:Biologija

Izvor: Wikipedija
uredi  

Portal o biologiji


Biologija (grč. bios = život; logos = nauk, učenje) prirodna je znanost koja se bavi proučavanjem života. Biologija proučava svojstva i ponašanje organizama, njihov rast, razvoj i razmnožavanje, kao i interakcije između različitih organizama, te organizama i njihovog okoliša. Biologija obuhvaća široki spektar akademskih područja koja se često smatraju različitim disciplinama. Te discipline zajedno proučavaju život na različitim razinama.


uredi  

Izdvojeni članak


Chamaeleo calyptratus
Chamaeleo calyptratus

Kameleoni (Chamaeleonidae) su porodica životinja iz reda ljuskaša. Opisano je oko 160 različitih vrsta, koje se dijele u dvije potporodice. Gotovo sve vrste su ugrožene u svojim prirodnim staništima, zbog čega su pod zaštitom Washingtonskog sporazuma o zaštiti vrsta.

Oblik tijela kameleona može značajno varirati. Zbog toga je prilično teško točno odrediti neke vrste. Naime, oblik im se mijenja, ovisno o starosti i spolu. Čvrste odrednice su uglavnom "rogovi" i izrasline na njuški. Tako postoje vrste s vrlo malenim izraslinama na njuškama (Calumma nasutum) kao i vrste kod kojih su te izrasline vrlo velike (Calumma parsonii). Za prepoznavanje pripadnika iste vrste te su izrasline nezaobilazne. Pored toga, postoje i različiti tipovi rogova. Tako ih vrsta Chamaeleo quadricornis gracilior može imati čak do šest, dok vrsta Chamaeleo johnstoni ima samo tri. Sljedeća osobina im je kožni zalistak smješten uz stražnji dio glave (okcipitalni zalistak). Te zaliske životinja širi kako bi izgledala veća i zastrašila potencijalne predatore.

...Dalje / Vidi arhiv


uredi  

Znameniti biolog


Tadas Ivanauskas (16. prosinca 1882. - 1. lipnja 1971.) je bio poznati litvanski zoolog i biolog, jedan od utemeljitelja sveulišta Vitolda Velikog. Bio je profesor na tom sveučilištu od 1922. do 1940. Godine 1929. postao je voditelj katedre za zoologiju. Bio je i profesor obnovljenog vilniuškog sveučilišta između 1940. i 1941. Vratio se na svoje staro mjesto 1944., kojeg je držao do 1956. Usporedno je bio i profesor na Kaunaškom medicinskom institutu od 1954. do 1970. Zajedno sa još jednim litvanskim aktivistom iz prve polovice 20. stoljeća, Michałom Römerom, Ivanauskas je predavao o Litvi u Parizu 1905. Među njegovim drugim dosezima, poznat je po otvaranju jedne od prvih postaja za prstenovanje ptica u Europi, na rtu Ventė 1929. Utemeljitelj je zoološkog muzeja koji nosi njegovo ime (utemeljen 1918.), kao i kaunaškog botaničkog (1923.) i zoološkog vrta (1938.).

...Dalje / Ostali biolozi / Vidi arhiv


uredi  

Trenutačne aktivnosti


Životinje (Animalia)
   |--Svitkovci (Chordata)
     |--Ribe (Pisces)
     |--Gmazovi (Reptilia)
     |--Ptice (Aves)
     |--Sisavci (Mammalia)
          |--Kitovi (Cetacea)
          |--Primati (Primates)
          |--Zvijeri (Carnivora)
              |--Mačke (Felidae)
              |--Psi (Canidae)
Najviše su dobrodošli novi projekti i članci o različitim beskralježnjacima i mikroorganizmima, anatomskim sastavnicama, fiziološkim procesima, ekološkim i evolucijskim posebnostima, kao i biografije biologa !



uredi  

Na ostalim projektima


Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikivrste
Popis vrsta
Wijesti
Izvor vijesti



Ostali portali na hrvatskoj Wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis