Portal:Biologija

Izvor: Wikipedija
uredi  

Portal o biologiji


Biologija (grč. bios = život; logos = nauk, učenje) prirodna je znanost koja se bavi proučavanjem života. Biologija proučava svojstva i ponašanje organizama, njihov rast, razvoj i razmnožavanje, kao i interakcije između različitih organizama, te organizama i njihovog okoliša. Biologija obuhvaća široki spektar akademskih područja koja se često smatraju različitim disciplinama. Te discipline zajedno proučavaju život na različitim razinama.


uredi  

Izdvojeni članak


Kapibara
Kapibara

Kapibara ili vodenprase (lat. Hydrochoerus hydrochaeris), u španjolskom jeziku poznata i pod imenima capibara, chigüiro, 'carpincho i majas je najveća živuća vrsta glodavca na svijetu, poluvodeni sisavac. Sisavci srodni kapibari su aguti, činčile i morsko prase. Njeno ime dolazi od riječi Kapiÿva iz gvaranskog jezika, što znači "vlasnik trava". Njezino znanstveno ime, hydrochaeris, u grčkom jeziku znači "vodena svinja". Nastanjuje vlažna područja Južne Amerike a građom tijela i semiakvatičkim načinom života pokazuje izvjesnu sličnost s vodenkonjima.

Područje rasprostranjenosti se dijeli na dva dijela. Manji dio je u istočnoj Panami, na sjeveru Kolumbije i sjeverozapadnom dijelu Venezuele. Veći dio je gotovo cijela Južna Amerika istočno od Anda i proteže se od istoka Venecuele sve do Urugvaja i sjeveroistoka Argentine. Sukladno ovako podijeljenom području rasprostiranja, vrsta se dijeli na dvije podvrste: Hydrochoerus hydrochaeris isthmius u manjem, sjeverozapadnom dijelu i rastom je nešto manji nego Hydrochoerus hydrochaeris hydrochaeris koji je rasprostranjen u najvećem dijelu Južne Amerike istočno od Anda.

...Dalje / Vidi arhiv


uredi  

Znameniti biolog


Ivan Petrovič Pavlov (Rjazanj, 26. rujna 1849. - Lenjingrad, 27. veljače 1936.), ruski fiziolog

Bio je profesor farmakologije u Lenjingradu na Vojnomedicinskoj akademiji, te je upravljao fiziološkim odjelom Instituta za eksperimentalnu medicinu. Značajni su mu radovi o inervaciji srca i o funkciji jetre. Istraživanja fiziologije želučane sekrecije donijela mu je 1904. godine Nobelovu nagradu za medicinu.

Ivan Pavlov je bio pionir biheviorizma. Na istraživanjima sa psima ustvrdio je proces formiranja tzv. uvjetnog (konidicioniranog) refleksa.

...Dalje / Ostali biolozi / Vidi arhiv


uredi  

Trenutačne aktivnosti


Životinje (Animalia)
   |--Svitkovci (Chordata)
     |--Ribe (Pisces)
     |--Gmazovi (Reptilia)
     |--Ptice (Aves)
     |--Sisavci (Mammalia)
          |--Kitovi (Cetacea)
          |--Primati (Primates)
          |--Zvijeri (Carnivora)
              |--Mačke (Felidae)
              |--Psi (Canidae)
Najviše su dobrodošli novi projekti i članci o različitim beskralježnjacima i mikroorganizmima, anatomskim sastavnicama, fiziološkim procesima, ekološkim i evolucijskim posebnostima, kao i biografije biologa !



uredi  

Na ostalim projektima


Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikivrste
Popis vrsta
Wijesti
Izvor vijesti



Ostali portali na hrvatskoj Wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis