Đakovački športski klub

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s ĐŠK)
ĐŠK
Puno ime Đakovački športski klub
Osnovan kolovoza 1919.
Igralište Pazarište
Liga nema

Đakovački športski klub bio je nogometni klub iz grada Đakova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nastao spajanjem dvaju đakovačkih klubova, "Zrinjskog", osnovanim lipnja 1919. i koji je nastupao na igralištu na Pazarištu, današnjem stadionu NK Đakovo, i Građanskog, koji je igrao na Utvaju. Ujedinjenjem dvaju klubova nastao je Đakovački športski klub - ĐŠK.

ĐŠK je nastupao na igralištu na "Pazarištu" iako je tada zbog udaljenosti navedenog igrališta (igralište na "utvaju" je bilo mnogo bliže središtu grada) navedena odluka naišla na otpor pojedinih igrača i navijača, no s vremenom su je prihvatili. Čini se da je došlo do naknadnog izdvajanja Građanskog iz ĐŠK-a do Drugoga svjetskog rata, jer po vrelima su tijekom i nakon drugoga svjetskog rata ugašeni gradski nogometni klubovi Građanski i gradski takmac Certissa, a odmah po završetku drugoga svjetskog rata, osnovano je Fiskulturno društvo Sloboda Đakovo s nogometnom sekcijom koje je utakmice igralo na Pazarištu. ĐŠK, čiji je prvotni sutvorac bio Građanski, nastavio je djelovati u socijalističkoj Hrvatskoj.

Poslije Drugoga svjetskog rata ĐŠK je bio jači od gradskog takmaca Slobode. Rado poboljšanja razine kakvoće nogometa u Đakovu, dne 9. veljače 1962. godine "ĐŠK" na svojoj godišnjoj skupštini donosi odluku o pripajanju športskom društvu "Sloboda". Nedugo potom, dana 11. veljače 1962. godine i "SD Sloboda" prihvaća navedenu odluku o ujedinjenju s "ĐŠK"-om te mijenja ime u "SD Jedinstvo Đakovo".

Izvori[uredi | uredi kôd]

Rechner, S.: -Sloboda i ĐŠK u sportskom životu Đakova, Povijest sporta br. 80, Zagreb, 1989.
Bijelić, B.: -100 godina nogometa u Đakovu (1908. – 2008.), Muzej Đakovštine, Đakovo, 2008.