Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 215.394 članka.
Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Spider-Man je američki akcijski film iz 2002. godine, kojeg je režirao Sam Raimi, te koji se temelji na Marvelovom istoimenom strip junaku. Također je prvi film u trilogiji Spider-Man filmova. Glavnu ulogu tumači Tobey Maguire kao Peter Parker, koji postaje Spider-Man te ubrzo živi dvostrukim životom kao superheroj Spider-Man, nakon što ga je ugrizao pauk te tako dobio pauku-slične nadljudske moći. U Spider-Manu također glume Willem Dafoe, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff Robertson i Rosemary Harris.

Nakon što napredak filma zastao na skoro 25 godina, Columbia Pictures licencirao je film za svjetsku objavu 1999. godine, nakon što su dobili opcije MGM-a svih prijašnjih skripta koje su razvili Cannon Films, Carolco Pictures i New Cannon. Nakon razgledavanje opcije na korištenju samo dva elementa multi-skripti, (drugačije scenarije napisali su James Cameron, Ted Newsom, John Brancato, Barney Cohen i Joseph Goldman), Sony je zaposlio Davida Koeppa da napiše scenarij po kojem će se raditi. Redatelji Roland Emmerich, Ang Lee, Chris Columbus, Jan de Bont, M. Night Shyamalan, Tony Scott i David Fincher bili su razmatrani kao redatelji filma prije no što je Raimi zaposlen kao redatelj 2000. godine. Koeppovu skriptu doradio je Scott Rosenberg tijekom pred produkcije te je kasnije njegovu dorađenu skriptu uredio Alvin Sargent tijekom produkcije. Snimanje se odvijalu u Los Angelesu i New Yorku od 8. siječnja do 30. lipnja 2001. godine.

Novosti

Završje
  • 28. veljače — Na sjednici u Kairu Upravni odbor svjetske rukometne federacije (IHF) prihvatio je kandidaturu Hrvatske, Danske i Norveške i dodijelio im organizaciju Svjetskog muškog rukometnog prvenstva 2025. godine.
  • 27. veljače — Istarsko Završje, filmsko rodno mjesto Robina Hooda, osvojilo je drugo mjesto u ovogodišnjoj vrlo tijesnoj utrci za nagradu najbolju filmsku lokaciju Location Award. Na Berlinalu je proglašen pobjednik, kanarski otok Hierro.
  • 26. veljače — Prvi put u povijesti hrvatske meteorologije zabilježen meteorološkim radarom prolazak frontalnog poremećaja preko Dalmacije. Radi se o meteorološkom radaru privatne tvrtke koja je nedavno radar postavila u Zadar.
  • 26. veljače — U Zagrebu su 23 predstavnika europskih obavještajnih agencija potpisale Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe). Svečanost potpisivanja organizirala je SOA u suradnji s privremenim tajništvom Koledža u Parizu.
  • 23. veljače — Velika oseka na obalama Zadarske županije.
  • 23. veljače — Tenisač iz Uzlopa David Pichler i Alexander Erler iz Solnograda pri naticanju parov su dobili finale turnira svitske rangliste u Heraklionu u Grčkoj.
  • 22. veljače — Hrvatski skijaš Filip Zubčić ostvario je svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu osvojivši prvo mjesto u veleslalomu održanom u Yuzawa Naebi.

Na današnji dan

28. veljačeimendani i blagdani: sv. Roman opat, Teofil, sv. Hilar papa, Vikica, Bogoljub; Dan sjećanja na mir u Tajvanu, Dan državnosti u Egiptu

228 spomenik u Taipeiju


Nedavni dani: 27. veljače26. veljače25. veljače

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata