Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 198.215 članaka.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Hidroelektrane u Hrvatskoj

Hidroelektrane u Hrvatskoj čine više od polovice elektrana u strukturi našeg elektroenergetskog sustava. Nazivna snaga svih hidroelektrana u Republici Hrvatskoj 2008. iznosila je 2097 MW, što je 55% ukupne snage svih elektrana na području Republike Hrvatske. Hrvatska zbog toga spada među vodeće zemlje u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Hidroelektrane su proizvele 4357 GWh električne energije u 2007., a 5277 GWh u 2008., što čini približno 25%, odnosno 29% električne energije preuzete u elektroenergetski sustav Republike Hrvatske, zato jer još uvijek dobar dio električne energije uvozimo. Danas je u Hrvatskoj u pogonu 17 velikih hidroelektrana (više od 10 MW), akumulacijskog i protočnog tipa, oko 20 malih hidroelektrana (od 0,5 do 10 MW) i nekoliko mini (od 0,1 do 0,5 MW) i mikro hidroelektrana (od 5 do 100 kW). Najveća hidroelektrana je HE Zakučac, s ukupnom instaliranom snagom 486 MW, a isporučuje oko trećinu ukupne hidroenergije u Hrvatskoj.

Godine 1884. izgrađena je Mala hidroelektrana Pamučna industrija Duga Resa na rijeci Mrežnici, s dvije vodne turbine snage 662 kW. Kasnije je elektrana proširena s 3 vodne turbine ukupne snage 824 kW i parnom turbinom snage 1000 kW, a 1895. prva hidroelektrana izgrađena je na Skradinskom buku na rijeci Krki, današnja HE Jaruga.


(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)

Novosti

Sandra Perkovic 07082012 3 roberta f.jpg
  • 15. kolovoza − Otvoren je rekonstruirani most na rijeci Velikoj Usori u Slatini kod Teslića. Projekt su zajednički financirale Vlada Republike Srpske i Vlada Hrvatske. Most olakšava život lokalcima. U ovom kraju živi uglavnom hrvatsko stanovništvo, među kojima je veliki broj povratnika.
  • 15. kolovoza − Hrvatska košarkaška reprezentacija do 16 godina izborila poluzavršnicu europskog prvenstva pobjedom protiv Litve u Novom Sadu.
  • 15. kolovoza − Na europskom kadetskom prvenstvu rukometaši hrvatske reprezentacije pobjedom protiv Francuske u Koprivnici izborili poluzavršnicu.
  • 13. kolovoza − Legendarni nogometaš Hajduka i osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine Zvonko Bego preminuo je u Krapinskim Toplicama u dobi od 77 godina.
  • 12. kolovoza − Hrvatski gimnastičar Robert Seligman osvojio je srebro na Europskom gimnastičkom prvenstvu u Glasgowu u završnici vježbe na konju s hvataljkama.
  • 12. kolovoza − Hrvatski veslači braća Anton i Patrik Lončarić osvojili su brončano odličje na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Račicama.


Na današnji dan

16. kolovoza – imendani i spomendani: Sveti Rok, Stjepan kralj, Kruno, Beatrica; Dan državnosti na Cipru, Dan grada u Drnišu, Starom Gradu i Virovitici

Elvis Presley


Nedavni dani: 15. kolovoza14. kolovoza13. kolovoza

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata