Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 215.107 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
Zagreb Cathedral 2020.jpg

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili Zagrebačka katedrala najveća je hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Prvostolnica je Zagrebačke nadbiskupije i metropolije te simbol Grada Zagreba. Najmonumentalija je gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa. Prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske. U njoj su pokopani velikani hrvatske povijesti kao što su Fran Krsto Frankapan, Petar Zrinski, Ivan Antun Zrinski, Alojzije Stepinac, Franjo Šeper i Franjo Kuharić.

Povijest zagrebačke katedrale još uvijek je nedovoljno istražena te o njoj postoje mnoge nepoznanice, nedoumice i pretpostavke. Prema Ljubi Karamanu „zagrebačka katedrala primjer [je] prvih početaka srednjoeuropske gotike”. Do potresa i rušenja tornjeva bila je visoka 105 metara, ali sada je visoka 92 metra.

Aiguebelette 2015 - 09-06 Croatie.jpgNedavne smrti: Boris Bućan, Sanda Langerholz, Valentin Pozaić

30. svibnjaimendani: Anđela, Ferdinand, Srećko; Dan državnosti (Hrvatska)

Ferdo Livadić


Nedavni dani: 29. svibnja28. svibnja27. svibnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.