Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 213.898 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
Chefchaouen

Chefchaouen ili Chaouen stari je grad na sjeverozapadu Maroka i ujedno glavni grad istoimene pokrajine u regiji Tangier-Tetouanu. Poznat je po španjolskoj i maurskoj arhitekturi te kućama obojenim u brojne nijanse plave boje. Njegovu kulinarsku tradiciju UNESCO je 2010., uz kulinarske tradicije još nekih mediteranskih država, uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Chefchaouen je 1471. izgrađen na obroncima gorja Rifa kao mala utvrda za borbu protiv portugalske invazije sjevernog Maroka. Utemeljio ga je Moulay Ali Ben Moussa Ben Rached El Alami, potomak sufija Ibn Mašiša i Idrisa I., prvoga vladara idrisidske dinastije te, preko njih, i potomak islamskoga proroka Muhameda. U srednjem vijeku, poslije španjolske rekonkiste, u grad su se s pripadnicima ghomarskih plemena doselili mnogi Mauri i Židovi. Stoljećima je Chefchaouen slovio za sveti grad u koji ulaz strancima, pod prijetnjom smrću, nije bio dozvoljen: djelomično je i zbog toga dobro očuvana srednjovjekovna arhitektura grada. Kad je Maroko 1956. postao nezavisna monarhija, Chefchaouen je prestao biti španjolskim protektoratom. Zbog raznolikosti i bogatstva kulturne baštine i tradicije, ali i mnoštva prodavaonica rukotvorina, suvenirnica te hotela i restorana u kojima se poslužuje kozji sir, Chefchaouen je vrlo popularno turističko odredište.


Nh 1816 (13644225105).jpg


Nedavne smrti: Miroslav Blažević, Marinko Čulić, Miro Glavurtić

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.