Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 209.422 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
Aphex Twin 2.jpg

Richard David James (Limerick, 18. kolovoza 1971.), poznatiji po svojem snimateljskom pseudonimu Aphex Twin, britanski je elektronički glazbenik iz Cornwalla. Poznat je po svojem utjecajnom i idiosinkrastičnom radu tijekom 1990-ih u glazbenim žanrovima kao što su ambijentalni techno i IDM za koji je dobio masovne pohvale kritičara. Također je jedan od osnivača Rephlex Recordsa s Grantom Wilson-Claridgeom.

Izvorno objavljujući acid techno glazbu pod pseudonimima kao što su AFX i Polygon Window, James je prvi put zadobio sveopće pohvale kritičara za svoj album Selected Ambient Works 85-92 iz 1992. godine. Postao je slavan i u glavnoj struji uz pomoć EP-a Come to Daddy iz 1997. i singla "Windowlicker" iz 1999. godine. Nakon objave svojeg albuma Drukqs 2001. godine, James neko vrijeme nije objavljivao glazbene uratke pod svojim glavnim pseudonimom, ali je objavio seriju EP-a Analord 2005. godine pod svojim pseudonimom AFX. Aphex Twin vratio se 2014. godine sa svojim novim albumom Syro za koji je osvojio nagradu Grammy za najbolji dance/elektronički album.

James se rodio u Limericku, Irskoj,u velškoj obitelji i odrastao je u Lanneru u Cornwallu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, s dvije starije sestre, tamo provodeći "vrlo sretno" djetinjstvo tijekom kojeg su "uglavnom smjeli raditi što su htjeli". Uživao je u tamošnjem životu, osjećajući se odijeljeno od obližnjih gradova i ostatka svijeta.Jedan od njegovih najranijih glazbenih eksperimenata u djetinjstvu bilo je igranje žicama koje su se nalazile unutar obiteljskog klavira, što je slično eksperimentima s prepariranim klavirom skladatelja Johna Cagea. S devet je godina počeo kupovati kazete i kazetofone. James je bio učenik škole Redruth u Redruthu, Cornwallu, i izjavio je kako je kao jedanaestogodišnjak proizveo zvuk na Sinclairu ZX81 (stroju bez zvučnog hardvera).

Força Croata.jpg


Nedavne smrti: Miše Martinović, Ruben Radica, Jakov Radovčić

3. kolovoza – imendani i spomendani: bl. Augustin Kažotić, Lidija, Gustav; Dan državnosti u Nigeru, Dan grada u Opuzenu

Ivan Zajc


Nedavni dani: 2. kolovoza1. kolovoza31. srpnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.