Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 219.974 članka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO hrvatski je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine u Zagrebu. Lado je arhaična slavenska riječ, često rabljena kao pripjev u starim obrednim pjesmama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je riječī dobar, drag i mio. U svom dosadašnjem radu Ansambl LADO okupio je najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, glazbene aranžere, etnoglazbenike, folkloriste i dirigente, ali također i skladatelje nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom.

Tijekom dugogodišnjega uspješnoga djelovanja, LADO je postao prepoznatljiv po rustikalnom pjevanju i arhaičnim zvucima tradicijskih narodnih glazbala. Uz nastupe na najpoznatijim domaćim i svjetskim pozornicama i koncertnim podijima, LADO često nastupa na raznim velikim međunarodnim skupovima i simpozijima, na akademijama i proslavama, sajmovima, svjetskim izložbama, Univerzijadama, olimpijskim igrama te velikom broju svjetskih i domaćih folklornih i glazbenih festivala. LADO je diljem svijeta gostovao i na pozive hrvatskih iseljenika, nastojeći im svojim izvedbama oživjeti uspomene na glazbeno i plesno nasljeđe rodnoga kraja, a u njihovih potomaka pobuditi zanimanje za kulturu i tradiciju daleke domovine.Nedavne smrti: Josip Manolić, Vicko Vrdoljak, Luciano Sušanj

Izvor rijeke Cetine.
18. travnjaimendani: Tihomir; Dan državnosti u Zimbabveu

Albert Einstein


Nedavni dani: 17. travnja16. travnja15. travnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.