Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskome jeziku!
Trenutačno uređujemo 224.851 članaka.
Petak, 22. siječnja 2021.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
David Bowie (1987.)

Blackstar (stilizirano ★) dvadeset peti je i posljednji studijski album engleskog glazbenika Davida Bowieja. Diskografske kuće ISO, RCA, Columbia i Sony objavile su ga diljem svijeta 8. siječnja 2016. godine, na isti dan kad je Bowie slavio svoj 69. rođendan. Velik dio uratka bio je snimljen u tajnosti u studijima The Magic Shop i Human Worldwide Studios u New York Cityju te su u snimanju sudjelovali i Bowiejev dugogodišnji koproducent Tony Visconti i grupa lokalnih jazz glazbenika.

Dva dana nakon njegove objave Bowie je umro od raka jetre; bolest nije bila otkrivena javnosti sve do tada. Koproducent Visconti opisao je album kao Bowiejev labuđi pjev i "oproštajni dar" obožavateljima prije smrti. Nakon objave uradak je dobio pohvale kritičara i bio je komercijalno uspješan: u vrijeme Bowiejeve smrti našao se na prvom mjestu ljestvica u brojnim državama te je postao jedini Bowiejev album koji se uspeo na prvo mjesto ljestvice Billboard 200 u SAD-u. Tri je tjedna ostao na prvom mjestu britanske ljestvice albuma. Postao je peti najprodavaniji album te godine diljem svijeta, a dva je tjedna bio i najprodavaniji. Do 31. siječnja 2016. bio je prodan u više od 969.000 primjeraka, te je u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu poimence postigao zlatnu i platinastu nakladu.

Zgrada HAZU-a


Nedavne smrti: Mira Furlan, Biserka Cvejić, Goran Filipi

22. siječnjaDan svetosti života (u SAD-u).

Pripadnici 3. GBR na pontonskom mostu preko Novskog ždrila 1993.

Nedavni dani: 21. siječnja20. siječnja19. siječnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.