Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 213.344 članka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
Danska-map.png

Danska (dan. Danmark) nordijska je država u sjevernoj Europi. Danska u užem smislu ili europska Danska najmnogoljudniji je i politički središnji dio Kraljevine Danske, šire unitarne države koja obuhvaća i autonomne teritorije Farskih otoka i Grenlanda u sjevernome Atlantskom oceanu.

Europska Danska najjužnija je i najmanja od skandinavskih zemalja, leži jugozapadno od Švedske, južno od Norveške i sjeverno od Njemačke. Prostire se na ukupnoj površini od 42 933 km² i čini je poluotok Jutland i otočje od 443 imenovana otoka od kojih su najveći Zealand, Funen i Sjeverni jutlandski otok. Geografiju Danske karakterizira ravna obradiva zemlja, pješčane obale, niska nadmorska visina i hladnija umjerena klima. Godine 2022. država je imala 5,91 milijuna stanovnika (1. kolovoza 2022.), a od njih 800 000 živi u glavnome i najvećem gradu Kopenhagenu. Europska Danska ima hegemonistički utjecaj u Danskoj kraljevini, kontrolira naime vanjsku, gospodarsku i monetarnu politiku, a ovlasti vođenja unutarnjih poslova prenijela je na parlamente prekomorskih teritorija. Autonomija u samoupravi uspostavljena je na Farskim otocima 1948. i na Grenlandu 1979., ali potonji je nakon referenduma dobio dodatnu autonomiju 2009.

Danska je visoko razvijena zemlja s visokim životnim standardom. Članica je utemeljiteljica NATO-a, Nordijskoga vijeća, OECD-a, OESS-a i Ujedinjenih naroda, također je dio schengenskoga prostora. Danska održava bliske političke, kulturne i jezične veze sa svojim skandinavskim susjedima što je olakšano činjenicom da je danski jezik djelomično razumljiv i govornicima norveškoga i švedskoga jezika


World Cup Opening Ceremony in Doha, Qatar (52515886760).jpg


Nedavne smrti: Saša Zalepugin, Stipe Leko Ćipa, Mladen Vasary

Morpho didius Male Ventre MHNT.jpg

Leptir Morpho didius iz Perua.
5. prosinca – imendani i blagdani: Sabinam, Kristina, Dalmatin, Slavka; Međunarodni dan volontera

Walt Disney 1937. g.

Nedavni dani: 4. prosinca3. prosinca2. prosinca
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.