Prijeđi na sadržaj

Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 221.024 članka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Tunguska eksplozija ili Velika sibirska eksplozija bila je nerazjašnjena eksplozija koja se dogodila 1908. u blizini rijeke Podkamene Tunguske u Sibiru oko 7:14 sati ujutro po mjesnome vremenu dana 30. lipnja (17. lipnja po julijanskom kalendaru). Pretpostavlja se da je asteroid pao i izgorio iznad toga područja. Procjene energije oslobođene pri eksploziji kreću se od 5 megatona pa čak do 30 megatona, a 10 – 15 megatona uzima se kao najvjerojatnija stvarna jačina eksplozije – otprilike jednako termonuklearnoj eksploziji Castle Bravo u veljači 1954. ili oko 1000 puta snažnije od atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija te oko trećine snage Car-bombe, najjačega nuklearnog oružja ikada detoniranoga.

Prigodom eksplozije stabla u krugu od 30 kilometara uništena su, spaljena i svinuta, a prozori i vrata u 65 km udaljenom mjestu Vanavari popucali su. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje od 2000 km2 i uništio 60 milijuna stabala.

Nedavne smrti: Antun Kljenak, Duško Valentić, Janica Tomić

Krovovi u povijesnom centru Dubrovnika.
24. lipnja – Svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja; imendani: Ivan

Međugorje


Nedavni dani: 23. lipnja22. lipnja21. lipnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.