Prijeđi na sadržaj

Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 220.993 članka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Mucanje ili disfemija (lat. Battarismus) jest poremećaj govora koji se očituje ponavljanjem riječi ili nemogućnošću započinjanja izgovora riječi, iskrivljenim izgovorom slogova ili produljivanjem glasova. Izostanak tečnoga govora (disfluentnost) može biti i privremenom pojavom u stresnim situacijama uz ubrzan puls i crvenilo uz povećanu napetost mišića usana, jezika ili lica. Uzrok poremećaja nije poznat, no zna se da se češće javlja u nekim obiteljima te da ponekad nastaje zbog poremećaja živčanog sustava.

Učestalost poremećaja procjenjuje se na oko 1 % u odraslih te oko 2 % u djece i češća je kod dječaka. Oko jedne četvrtine mucanja kod djece prijeđe u doživotno. Unatoč tomu što se radi o relativno čestom problemu kod djece i mladih, lijek za mucanje još nije otkriven, a najučinkovitije metode liječenja i dalje provodi logopedija.

Nedavne smrti: Antun Kljenak, Duško Valentić, Janica Tomić

20. lipnjaSvjetski dan izbjeglica

Logotip Wikimedije


Nedavni dani: 19. lipnja18. lipnja17. lipnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.