Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 216.394 članka.
Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Hipoteza smatra da su planeti na kojima je život moguć, kao što je Zemlja, rijetki u svemiru

Hipoteza o rijetkoj Zemlji u planetologiji i astrobiologiji zagovara tezu da nastanak složenijih višestaničnih organizama (te stoga i inteligencije) zahtijeva vrlo rijetku kombinaciju astrofizičkih i geoloških događaja i uvjeta. Teorija zastupa stav da izvanzemljski život zahtijeva planet sličan Zemlji, sa sličnim uvjetima, te da postoji jako malo takvih planeta. Pojam "rijetka Zemlja" potječe od knjige Rare Earth: Why Complex Life Is Uncommon in the Universe [Rijetka Zemlja: Zašto je složen život rijedak u svemiru] (2000.), koju su napisali Peter Ward, geolog i paleontolog, i Donald E. Brownlee, astronom i astrobiolog.

Hipoteza o rijetkoj Zemlji je u suprotnosti s Kopernikovim principom koji su zagovarali Carl Sagan i Frank Drake, između ostalih. Taj princip navodi da je Zemlja obični stjenoviti planet u tipičnom planetarnom sustavu, koja se nalazi u prosječnoj regiji vrlo čestog tipa prečkaste spiralne galaksije, te je stoga po toj teoriji život vrlo čest u svemiru. Ward i Brownlee pak zagovaraju suprotno: planeti, planetarni sustavi i galaktičke regije su onoliko prijateljske složenijem životu kao i na Zemlji, Sunčevom sustavu i Mliječnom putu. Hipoteza o rijetkoj Zemlji je stoga moguće rješenje za Fermijev paradoks: "Ako je vanzemaljski život čest, zašto ga nismo još nigdje otkrili?"

Novosti

Ako ste povjerovali sadržaju, možda ovo nije slika nego zrcalo :) Travanjinjinji!!!
  • 1. travnja − Na Mjesecu zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Prenijeli su ga Marsovci na povratku s vikendice na Zemlji. Odletjeli su letjelicom koju su građani Zagreba vidjeli i čuli 28. veljače ove godine.
  • 1. travnjaGodzilla stigao u Hrvatsku u posjet Zagrebu. Nalazi se u samoizolaciji. Ispričao se za prašinu iz Karakuma koju je podigao na putu do Hrvatske.
  • 1. travnja − Sjeverna Koreja ponudila Hrvatskoj odigravanje završnice 1. HNL.
  • 1. travnja − Arheolozi u Hrvatskoj pronašli drevne spise i slike na kojima je prikazan šport koji su domaći zvali košarka. Sudeći po obilju pronađenih posuda od plemenitih metala drevni Hrvati bili su uspješni u tom športu.
  • 1. travnja − Zbog sigurnosti građana i sprječavanja širenja koronavirusa zabranjuje se prakticiranje brojalice okoš-bokoš, inače popularne metode izbora na natječajima javne nabave.
  • 1. travnja − Razmatra se bespovratnim sredstvima iz europskih fondova izgradnja solane u Slavonskom Brodu.
  • 1. travnja − Nedavni potresi u Zagrebu izazvali pucanje tla na Medvednici i stvorili duboke pukotine u stijenama. U pukotinama su otkrivene bogate naslage zlata, spremne za eksploataciju.

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata