Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 199.451 članak.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

VysokePece1.jpg

Željezo je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol Fe, atomski (redni) broj mu je 26, a atomska masa mu iznosi 55,845(2) .

Simbol Fe dolazi od ferrum, latinskog naziva za željezo. Ferat je naziv za željezo u anionskom kompleksu. Telursko željezo je naziv za elementarno željezo, koje je nastalo u Zemljinoj kori.
Željezo, kad je potpuno čisto, srebrnkastoga je sjaja i mekano. Poznato je od pradavnih vremena, a danas sigurno najvažniji tehnički metal koji se upotrebljava na mnogo načina. Najvažnije je od svih metala i uglavnom se koristi kao čelik, u kojem ima ugljika (do 2,06%). Željezo hrđa na vlažnom zraku i otapa se u razrijeđenim kiselinama. Željezo je prijelazni metal 8. skupine periodnog sustava elemenata.

Željezo u prirodi najčešće dolazi kao mineral magnetit. Kristalizira u obliku crnih kubičnih kristala. U Zemljinoj kori najrasprostranjeniji metalni element i po masenom udjelu odmah je iza aluminija. U Zemljinoj kori udio je željeza oko 5%, a u cijeloj Zemlji se računa da je 37%. Najdublja unutrašnjost Zemlje se pretežno od njega i sastoji. Koncentracija željeza u morima je vrlo mala (oko 4x10-3 ppm). Elementarno željezo se u prirodi nalazi samo kao meteorno, dospjelo na zemlju iz Svemira i telurno prisutno u Zemljinoj kori od iskonskih vremena.

(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)

Novosti

Hrvatska nogometna reprezentacija
  • 15. listopadaHrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine pobjedama nad Grčkom i San Marinom osigurala izravni plasman na europsko prvenstvo u Italiji i San Marinu.
  • 13. listopada − Počela je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 - združena snaga". Sudjeluju kopnene, zračne, pomorske i specijalne snage Hrvatske vojske, na 11 lokacija diljem Hrvatske i traje neprekidno 72 sata, u kojoj sudjeluje oko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava.
  • 13. listopada − Počeli Dani Orisa u Zagrebu, međunarodni arhitektonski simpozij.
  • 13. listopada − Održao se prosvjedni skup u Vukovaru, zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja velikosrpskih ratnih zločina.
  • 12. listopada − Nakon što je proglašen nepoželjnim u zapadnohercegovačkim općinama, Željka Komšića nepoželjnim proglasilo 11 općina Srednje Bosne.
  • 12. listopada − Održani Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova, književno-kulturna manifestacija bačkih Hrvata u Subotici, čiji je cilj očuvati narječja mjesnih Hrvata, tj. bunjevačke i šokačke ikavice.
  • 11. listopada − U Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu predstavljeno drugo prošireno i dopunjeno izdanje Hrvatskog povijesnog atlasa.
  • 11. listopada − Na studentskom prosvjedu u Mostaru, na kojem su se odazvale tisuće ljudi, održana prosvjedna šetnja protiv izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH glasovima Bošnjaka, a pod sloganom "Not my president" i "R.I.P. democracy BiH".
  • 10. listopada − U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana retrospektiva Jadranke Fatur, prva retrospektiva te najdosljednije predstavnice hiperrealizma u Hrvatskoj.
  • 9. listopada − U Bjelovaru je odigrana nogometna utakmica između Hrvatske nogometne reprezentacije i NK Bjelovara povodom 110. godina NK Bjelovara. To je bila prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije u Hrvatskoj nakon osvajanja srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Rezultat je bio 15:1, što je najveća pobjeda reprezentacije na prijateljskim utakmicama.


Na današnji dan

17. listopada Svjetski dan borbe protiv siromaštva; imendani i blagdani: Ignacije Antiohijski, Vatroslav

Uzorak dresa hrvatske nogometne reprezentacije


Nedavni dani: 16. listopada15. listopada14. listopada

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata