Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 213.029 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.
Mozart MsOfDifficileLectu.PNG

Mozartov se skatološki humor odrazio u njegovim pismima i većem broju rekreacijskih skladbi. Takav je materijal dugo zbunjivao njegove učenjake; neki ga proučavaju u kontekstu njegove uloge u Mozartovoj obitelji, njegovu društvu i vremenu, dok ga ostali shvaćaju kao rezultat „impresivnoga popisa” psihičkih bolesti od kojih je Mozart navodno bolovao.

Benjamin Simkin, endokrinolog, pretpostavlja da oko 39 Mozartovih pisama sadrži skatološke tekstove. Skoro su sva ta pisma bila namijenjena Mozartovoj vlastitoj obitelji, pogotovo njegovu ocu Leopoldu, njegovoj majci Anni Mariji, njegovoj sestri Nannerl i njegovoj rođakinji Mariji Anni Thekli. Simkin tvrdi kako su se Leopold, Anna Maria i Nannerl također u vlastitim pismima služili skatološkim humorom. Mozartova glazba sa skatološkim elementima vrlo je vjerojatno skladana za rekreaciju i manju grupu prijatelja tijekom opijanja. Sve skladbe zapravo su kanoni u kojima svaki glas pjeva isti tekst i melodiju nekoliko sekundi nakon prijašnjeg glasa.

Početkom 20. stoljeća austrijski pisac Stefan Zweig, koji je prikupio velik broj glazbenih rukopisa, pretpostavio je da Mozartovi skatološki radovi mogu biti shvaćeni kao psihološka patologija. U njegovoj su se zbirci nalazila pisma za Bäsle (tad još neobjavljena) i autografi Mozartovih skatoloških kanona „Difficile lectu" i "O du eselhafter Peierl”. Određeni su autori tijekom 1990-ih iz Mozartovih radova zaključili da je patio od Touretteova sindroma.


Marija Bistrica.jpg


Nedavne smrti: Vladimir Fučijaš, Karl Gorinšek, Viktor Žmegač

16. kolovoza – imendani i spomendani: Sveti Rok, Stjepan kralj, Kruno, Beatrica; Dan državnosti na Cipru, Dan grada u Drnišu, Starom Gradu i Virovitici

Elvis Presley


Nedavni dani: 15. kolovoza14. kolovoza13. kolovoza
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.