Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 175.016 članaka.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Tom Hanks u filmu tumači ulogu kapetana Johna H. Millera

Spašavanje vojnika Ryana (eng. Saving Private Ryan) je američki epski ratni film radnjom smješten tijekom invazije na Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Režirao ga je Steven Spielberg, napisao Robert Rodat, a film je najviše poznat po izrazito grafičkom i realističnom prikazu rata pogotovo u svojih prvih 27 minuta trajanja koje prikazuju iskrcavanje saveznika na Plažu Omaha dana 6. lipnja 1944. godine. Nakon toga radnja prati kapetana Johna H. Millera (Tom Hanks) i njegov vod (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg i Jeremy Davies) koji pokušavaju pronaći padobranca Jamesa Francisa Ryana (Matt Damon), posljednjeg preživjelog od četvorice braće u vojsci.

Film Spašavanje vojnika Ryana pobrao je hvalospjeve filmske kritike te osvojio brojne filmske nagrade kako za film, tako i za njegovu ekipu iza i ispred kamere. Na svjetskim kino blagajnama film je utržio 481,8 milijuna dolara čime je postao drugi najgledaniji film te godine. Dobio je 11 nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oscar od kojih je redatelj Spielberg osvojio svog drugog Oscara za najbolju režiju, a sam film osvojio je još četiri dodatne nagrade: za najbolju fotografiju, montažu, zvuk i zvučne efekte. Film Spašavanje vojnika Ryana u službenu video distribuciju krenuo je u svibnju 1999. godine te sveukupno zaradio dodatna 44 milijuna dolara od prodaje. Godine 2014. film je izabran za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru zbog svoje "kulturne, povijesne i estetske važnosti".


(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)

Novosti

Velika Fiumanka
  • 19.24. lipnja − U Dubrovniku 10. konferencija ISABS-a posvećena novim iskoracima u medicini, te forenzici i antropološkoj genetici, jedan od najvažnijih svjetskih znanstvenih događaja u 2017. godini.
  • 17. lipnjaRatko Kovačić, čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora, izabran je za predsjednika Europskog paraolimpijskog odbora.
  • 17. lipnja − Završilo europsko prvenstvo u Caorleu u elektroničkom pikadu na kojem je Hrvatska osvojila četiri zlata, tri srebra i pet bronca: zlato su osvojili Dean Biškupić u pojedinačnoj, Marina Letica i Alan Ljubića u mješovitim parovima, a muška reprezentacija četvrti put zaredom, ukupno osmo zlato u jedanaest uzastopnih završnica EP-a.
  • 16. lipnja − Umro bivši njemački kancelar Helmut Kohl, vođa njemačkih demokršćana, "otac ujedinjenja Njemačke" i veliki prijatelj Hrvatske, iznimna doprinosa u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i u potpori Hrvatskoj na putu prema europskim integracijama.
  • 15. lipnja − Na CMAS Europskom bazenskom prvenstvu u Cagliariju u disciplini ronjenja na dah bez peraja (DNF), hrvatski ronilac, višestruki svjetski prvak Goran Čolak postavio novi svjetski rekord.
  • 13. lipnja − Međunarodni tim astrofizičara sa zagrebačkog PMF-a proveo je istraživanja neba koja su dala toliko vrijedne i zanimljive rezultate da im je ugledni astronomski časopis Astronomy & Astrophysics posvetio cijeli poseban broj.


Na današnji dan

27. lipnjaimendani: Ljerka; Dan državnosti u Džibutiju

Zoološki vrt grada Zagreba


Nedavni dani: 26. lipnja25. lipnja24. lipnja

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata