Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 217.747 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Emanuel Lasker bio je njemački matematičar, filozof i prema mnogima jedan od najvećih šahista svih vremena.

Naslov svjetskog prvaka preuzeo je od Wilhelma Steinitza 1894. i držao ga do 1921. godine, što je do danas najdulje razdoblje vladavine nekog svjetskog prvaka. Lasker je šest puta branio naslov, od kojih pet uspješno, dok ga 1921. u Havani nije porazio José Raúl Capablanca.

Mnogi njegovi suvremenici govorili su da je rabio psihološki pristup igri, pa čak i da je ponekad namjerno igrao nešto slabije poteze kako bi kod protivnika stvorio nelagodu. Moderne analize, međutim, pokazuju da je Laskerovo shvaćanje šaha bilo ispred onoga vremena te da je Lasker koristio fleksibilniji pristup igri.

Lasker je značajno doprinio matematici, a glavno područje njegova interesa bila je komutativna algebra. Dokazao je primarnu dekompoziciju ideala polinomskih prstenova, teorem koji se smatra jednim od važnijih matematičkih rezultata prve polovice 20. stoljeća. Napisao je i nekoliko knjiga o filozofiji od kojih je napoznatija knjiga Kampf (Borba), a ona predstavlja osnovni postulat Laskerova pogleda na šah i život.Nedavne smrti: Paško Viđak, Pero Kvesić, Antun Maračić

28. studenoga: Dan državnosti u Mauritaniji, Istočnom Timoru i Albaniji; Sosten, Jakov Markijski, Držislav

Replika broda Victorija


Nedavni dani: 27. studenoga26. studenoga25. studenoga
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.