Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 224.034 članka.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Kennedyb.jpg

Atentat na predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Johna Fitzgeralda Kennedyja dogodio se u Dallasu 22. studenog 1963. godine. Na Kennedyja su u 12:30 po lokalnom vremenu, dok se u predsjedničkoj limuzini sa spuštenim krovom vozio ulicama grada, ispaljena tri hica iz puške, od kojih su ga dva pogodila te od čega je nedugo potom umro. Nekoliko sati kasnije bivši marinac Lee Harvey Oswald uhapšen je, a potom i optužen za atentat. Tvrdio je da je nedužan, ali to nije imao priliku dokazati pred sudom jer ga je dva dana kasnije u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom. Budući da se detalji ubojstva više nisu mogli razotkriti na sudu, formirano je posebno istražno tijelo zvano Warrenova komisija, čiji je zaključak bio da je Oswald djelovao sam i ubio predsjednika iz nepoznatih motiva.

Međutim, američka javnost, dijelom i zbog toga što je bila šokirana ubojstvom mladog, karizmatičnog i popularnog vođe, a dijelom zbog niza nerazjašnjenih okolnosti vezanih uz atentat, nije prihvatila tu verziju događaja. Posebni kongresni odbor House Select Committee on Assassinations donio je tijekom 1970-ih zaključak kojim se odbacuju nalazi Warrenove komisije. Kasnija znanstvena i povijesna istraživanja, međutim, djelomično su potvrdila sporne Warrenove zaključke. Usprkos tome, atentat je već desetljećima predmet brojnih teorija zavjere, kojima su doprinos dali i holivudski filmovima na temu atentata. Zbog toga, kao i utjecaja na popularnu kulturu u SAD-u i ostatku svijeta, atentat na Kennedyja smatra se jednim od najdramatičnijih i najšokantnijih događaja u 20. stoljeću, odnosno jednim od najpoznatijih atentata u povijesti uopće.

Mostar, panorama staroga grada

1. prosinca - imendani: Natalija, Nataša, Eligije, Božena, Paulina; Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, Dan državnosti na Islandu

Crvena vrpca, simbol solidarnosti s HIV pozitivnim osobama i onima koji žive s AIDS-om

Nedavni dani: 30. studenog29. studenog28. studenog

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata