Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 191.699 članaka.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Vrtlog života

Vrtlog života (eng. American Beauty) je američka drama iz 1999. godine koju je režirao Sam Mendes, a napisao Alan Ball. Glavnu ulogu u filmu tumači Kevin Spacey kao Lester Burnham, radnik u uredu koji prolazi kroz krizu srednjih godina kada postane opčinjen Angelom (Mena Suvari), najboljom prijateljicom svoje kćerke tinejdžerice. Annette Bening glumi Lesterovu suprugu i materijalisticu Carolyn, dok Thora Birch nastupa u ulozi njihove nesigurne kćerke Jane. Akademici i filmski stručnjaci Vrtlog života su opisali kao satiru o američkoj srednjoj klasi i njezinom poimanju ljepote i osobnog zadovoljstva. Razne analize filma upućuju na to da se sam film bavi temama romantične i roditeljske ljubavi, seksualnosti, ljepote, materijalizma, slobode i iskupljenja.

Ranih 90-ih godina prošlog stoljeća scenarist Ball započeo je pisati Vrtlog života kao kazališnu predstavu, djelomično inspiriran medijskim cirkusom koji je vladao 1992. godine tijekom suđenja Amy Fisher. Međutim, nakon što je shvatio da priča ne može funkcionirati na kazališnoj pozornici, odustao je od projekta. Nakon nekoliko godina kao televizijski scenarist, Ball je ponovno oživio ideju 1997. godine kada se pokušao probiti u filmskoj industriji. Prepravljeni scenarij imao je snažan cinični ton na kojeg je utjecala Ballova frustracija dok je pisao priče za humoristične serije.


(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)

Novosti

Hod za život
  • 19. svibnja − U Zagrebu, Splitu i prvi puta u Rijeci održan je Hod za život, građanska inicijativa čiji je cilj posvijestiti vrijednost, jedinstvenost i dostojanstvo života svakoga ljudskog bića, a majkama i obiteljima u Hrvatskoj pružiti potporu.
  • 18. svibnja − U Klinici za dječje bolesti Zagreb – Klaićevoj, tim liječnika pod vodstvom kirurga doc. dr. sc. Stjepana Višnjića, uspješno je izveo kompleksnu abdominalnu operaciju na novorođenoj djevojčici koja je u tom trenutku težila samo 450 grama i imala 27 tjedana. To je tek treći takav uspješni slučaj u povijesti svjetske medicine i može se smatrati čudom moderne medicine.
  • 18. svibnja − Bez pristanka službenih tijela Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije i Vijeća ministara, jednostrano iz Sarajeva upućeni ilegalni muslimanski migranti u kamp Salakovac, koji nije azilantski nego readmisijski. Ignoriranje lokalnih vlasti samovoljnim odlukama neodgovornih pojedinaca iz Ministarstva sigurnosti i Ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba BiH, izazvalo uznemirenost kod Hrvata u Hercegovini i susjednim dijelovima Hrvatske, što je izazvalo opravdanu reakciju policije HNŽ i predsjednice Republike Hrvatske.
  • 18. svibnja − Stolnotenisačice zagrebačkog Dr. Časla osvojile Ligu prvakinja u stolnom tenisu.
  • 18. svibnja − Hrvatski tenisač Mate Pavić od ponedjeljka bit će prvi igrač svijeta u konkurenciji parova. Time će biti prvi Hrvat na prvom mjestu ATP-ove ljestvice.
  • 14. svibnja − Još jedan veliki uspjeh hrvatskih liječnika: prvi put u Hrvatskoj, rođena je zdrava djevojčica, zahvaljujući auto-transplantaciji tkiva jajnika.


Na današnji dan

20. svibnjaDuhovi (2018.), Nacionalni dani Kameruna i Istočnog Timora

Petar Berislavić


Nedavni dani: 19. svibnja18. svibnja17. svibnja

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata