Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 174.841 članak.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

U hrvatskim je krajevima željezno doba, koje se nastavlja na brončano doba, počelo u različito vrijeme – u Istri u 11. st. pr. Kr., u Lici tijekom 10. st. pr. Kr., a u sjevernoj Hrvatskoj, slično kao u zapadnoj i srednjoj Europi, oko 800. pr. Kr. Kao i drugdje po Europi, početak željeznodobnoga razdoblja u pojedinim je područjima različit i ovisi o mjesnim uvjetima i o vanjskim utjecajima, a s Bliskog Istoka i Egipta u Europu prodire u 11. st. pr. Kr., i to s egejskoga područja i Podunavljem. Dio današnjeg hrvatskog područja našao se u susjedstvu visokih sredozemnih civilizacija (grčka, etrurska, italska). Nositelji halštatskih kultura bili su Histri, Japodi, Liburni, Delmati i Panonci. Živa sveza sa sredozemnim kulturama kasnohalštatsku civilizaciju zapadne i srednje Europe tijekom 5. st. pr. Kr. preobrazilo je u latensku kulturu mlađega željeznog doba, a njezini glavni promicatelji bili su Kelti.

U željeznom dobu su se za izradbu oružja, oruđa i drugih predmeta koristili željezom. Tad se povećava se broj stanovnika, oblikuju se trgovački putovi i veze, nastaju etničke i etničko-plemenske zajednice, društveno raslojavanje kojim se izdvojio bogati sloj, nastanjen u kneževskim utvrđenim središtima, prepoznatljiv po grobnicama s prestižnim prilozima grčkoga, etrurskoga i italskoga podrijetla. Razdoblje starijega željeznoga doba na području srednje i zapadne Europe, nazvano halštatskom kulturom, traje do oko 450. pr. Kr., a mlađe željezno doba ili latenska kultura razvija se u drugoj polovici 1. tisućljeća pr. Kr.


(pročitajte cijeli članak)(sudjelujte u izboru članaka)

Novosti

Velika Fiumanka
  • 19.24. lipnja − U Dubrovniku 10. konferencija ISABS-a posvećena novim iskoracima u medicini, te forenzici i antropološkoj genetici, jedan od najvažnijih svjetskih znanstvenih događaja u 2017. godini.
  • 17. lipnjaRatko Kovačić, čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora, izabran je za predsjednika Europskog paraolimpijskog odbora.
  • 17. lipnja − Završilo europsko prvenstvo u Caorleu u elektroničkom pikadu na kojem je Hrvatska osvojila četiri zlata, tri srebra i pet bronca: zlato su osvojili Dean Biškupić u pojedinačnoj, Marina Letica i Alan Ljubića u mješovitim parovima, a muška reprezentacija četvrti put zaredom, ukupno osmo zlato u jedanaest uzastopnih završnica EP-a.
  • 16. lipnja − Umro bivši njemački kancelar Helmut Kohl, vođa njemačkih demokršćana, "otac ujedinjenja Njemačke" i veliki prijatelj Hrvatske, iznimna doprinosa u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i u potpori Hrvatskoj na putu prema europskim integracijama.
  • 15. lipnja − Na CMAS Europskom bazenskom prvenstvu u Cagliariju u disciplini ronjenja na dah bez peraja (DNF), hrvatski ronilac, višestruki svjetski prvak Goran Čolak postavio novi svjetski rekord.
  • 13. lipnja − Međunarodni tim astrofizičara sa zagrebačkog PMF-a proveo je istraživanja neba koja su dala toliko vrijedne i zanimljive rezultate da im je ugledni astronomski časopis Astronomy & Astrophysics posvetio cijeli poseban broj.


Izabrana slika


Микрокристаллы аскорбиновой кислоты.jpg

Mikrokristali vitamina C u unakrsno polariziranom osvjetljenju.

Na današnji dan

22. lipnjaDan antifašističke borbe u Hrvatskoj

"Stari grad"


Nedavni dani: 21. lipnja20. lipnja19. lipnja

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata