Aburria jacutinga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Aburria jacutinga
Parque das Aves, Brazil
Parque das Aves, Brazil
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae
Rod: Aburria
Vrsta: A. jacutinga
Dvojno ime
Aburria jacutinga
(Spix, 1825.)
Sinonimi
*Penelope jacutinga Spix, 1825
  • Pipile jacutinga (Spix, 1825)

Aburria jacutinga je vrsta ptice iz roda Aburria, porodice Cracidae. Živi u prašumi Mata Atlantica u jugoistočnom Brazilu, te Argentini i Paragvaju. U proteklim desetljećima postala je poprilično rijetka zbog lova i uništavanja prirodnih staništa.

Velika je ptica, duga je oko 63-74 centimetra, i u sveopćoj pojavi poprilično je slična puranima s tankim vratom i malenom glavom. Perje joj je uglavnom crne boje s plavkastim sjajom; ima specifičan bijeli pramen na krilima prošaranim s tri uredna reda sićušnih crnih točkica. Velika ćuba na glavi joj je bjelkaste boje, a grlo je crveno, baš kao i noge i stopala. Kao i ostali članovi roda Aburria , ima specifičan bijeli "prsten" oko oka i crnu glavu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Grau, Erwin T.; Pereira, Sérgio Luiz; Silveira, Luís Fábio; Höfling, Elizabeth & Wanjtal, Anita (2005): Molecular phylogenetics and biogeography of Neotropical piping guans (Aves: Galliformes): Pipile Bonaparte, 1856 is synonym of Aburria Reichenbach, 1853. Molecular Phylogenetics and Evolution 35: 637-645. PDF cjeloviti tekst´
  • BirdLife International 2008. Pipile jacutinga. 2010 IUCN Red List of Threatened Species.