CONCACAF Liga prvaka

Izvor: Wikipedija
Originalni pokal.

CONCAFAF Liga prvaka je najveće klupsko natjecanje u organizaciji CONCACAF-a osmišljeno kao nadmetanje najboljih nogometnih klubova iz Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba po uzoru na europsku Ligu prvaka. Pobjednik natjecanja izravno se plasira na Svjetsko klupsko prvenstvo.

Sva tri najuspješnija kluba u ovom natjecanju dolaze iz Meksika, kao i sedam od njih deset najuspješnijih. Sveukupno su klubovi iz Meksika osvojili 34 naslova prvaka te 17 puta bili drugoplasirani, pa se nerijetko natjecanje naziva "Meksičkom ligom u malom". Najuspješniji klub je América iz mekisčkog glavnog grada sa sedam osvojenih naslova u sedam odigranih završnica. Najviše završnica igrao je meksički klub Cruz Azul, također iz glavnog grada, koji je igrao osam završnica te osvojio sedam naslova.

Prvo izdanje igrano je 1962. godine kada je naslov osvojila meksička Guadalajara. Meksički klubovi Cruz Azul (1969. – 1971.) i Monterrey (2010. – 2013.) triput su zaredom osvajali naslov prvaka. Godine 1978. naslov prvaka osvojila su tri kluba, jer se te godine natjecanje održavalo u tri skupine bez zajedničkog razigravanja za prvaka.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]