Cimarron (pritok rijeke Arkansasa)

Izvor: Wikipedija
Cimarron
Cimarron River
Cimarron river near forgan ok.jpg
Duljina 1 123 km
Nadm. visina izvora 1 316 m
Prosječni istjek 1 147 m3/s
Površina porječja 49 080 km2
Izvor sjeveroistok Novog Meksika
Ušće Rijeka Arkansas kod grada Tulsa (Oklahoma)
Pritoci North Fork, Crooked Creek
Države SAD
Slijev Mississippija
Ulijeva se u Arkansas
Arkansasbasincimarron.jpg
Karta slijeva rijeke Cimarron

Cimarron (engleski: Cimarron River) je veliki pritok rijeke rijeke Arkansasa u Sjedinjenim Američkim Državama - duga 1 123 km.[1]

Ime rijeke vjerojatno vuče podrijetlo od španjolske riječi za divljinu - cimarrón. [1]Iako nije plovna rijeka je igrala važnu ulogu u naseljavanju divljeg zapada, jedan dio nekadašnje slavne Staze Santa Fe - prema zapadu u Kansasu u duljini od nekih 160 km, išao je kotlinom rijeke.[1]

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Cimarron izvire na sjeveroistoku Novog Meksika pored ugaslog vulkana Capulin. Od izvora teče na istok obilazeći masiv Black Mesa (visok 1.516 m) sve dok ne dođe u pokrajinu Oklahoma Panhandle, tu zavija na sjever i pored istočne granice Colorada ulazi u državu Kansas.

U tom dijelu svog toka korito rijeke zna potpuno presušiti, osim tijekom proljeća i početkom ljeta i za povremenih proloma oblaka.[1]Južno od naselja Coldwater u Kansasu, Cimarron pravi veliki zavoj i vraća se u Oklahomu kao stalni vodotok. Tu pravi veliki luk isprva prema jugoistoku, zatim prema sjeveroistoku da se kod grada Tulsa u Oklahomi ulije u rijeku Arkansas, točnije u Akumulacijsko jezero Keystone.

Cimarron posjeduje slijev velik 49 080 km², koje se proteže kroz američke države Novi Meksiko, Colorado, Kansas i Oklahomu.[1]Najveće pritoke su mu North Fork i Crooked Creek.

Uz njegove obale nema nikakvih većih naselja.[1]

Povezane stranice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f Cimarron River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 28. prosinca 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Geographylogo.svg
Nedovršeni članak Cimarron (pritok rijeke Arkansasa) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.