Kubanski špinat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Claytonia perfoliata)
Kubanski špinat
Sistematika
Carstvo:Plantae
Red:Caryophyllales
Porodica:Montiaceae
Rod:Claytonia
Vrsta:C. perfoliata
Dvojno ime
Claytonia perfoliata
Donn ex Willd.

kubanski špinat (rudarska salata, lat. Claytonia perfoliata; sinonim: Montia perfoliata) je otporna jednogodišnja biljka iz roda klajtonija (Claytonia). Srcolikih je listova i ljupkih cvjetnih izboja. Sočni listovi, stabljike i cvjetni izboji blaga okusa upotrebljavaju se sirovi u salatama. Uspijeva i na hladnom.

Biljka potječe iz Sjeverne Amerike, gdje raste od juga Aljaske do središnjeg dijela kontinenta, no najčešća je u Kaliforniji. U Europu je uvedena oko 1749., te se mjestimično i udomaćila. Kod nas je uzgoj ove biljke počeo tek unazad nekoliko godina.

Uzgoj[uredi | uredi kôd]

Više joj odgovara dobro propusno tlo, no dobro raste i na neplodnom, laganom tlu. Kada se dobro primi, biljka se sama razmnožava sjemenom; prodorne mladice plitko su ukorijenjene i lako se čupaju iz zemlje.

Za jesensku ili ranu zimsku berbu na otvorenom glavnu sjetvu treba obaviti potkraj ljeta. U proljeće treba posijat sjeme za ljetnu berbu. Za višekratno rezanje sjeme se široko posije po čitavoj gredici, u redovima ili jarcima širokim 10 cm; sijati se može i izravno u zemlju ili u sjetvene posude. Mladice se presade ili prorijede na razmak od 15 do 23 cm.

Može se početi rezati već 12 tjedana nakon sjetve, a biljka će ponomno razrasti.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

T. S. Elias: Edible Wild Plants: A North American Field Guide. ISBN 0806974885. Sterling Publishing Company Inc. 1990.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Claytonia perfoliata
Wikivrste imaju podatke o taksonu Claytonia perfoliata

Izvori[uredi | uredi kôd]