Obična smukulja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Coronella austriaca)
Obična smukulja
Obična smukulja
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Reptilia
Red:Squamata
Podred:Serpentes
Porodica:Colubridae
Rod:Coronella
Vrsta:C. austriaca
Dvojno ime
Coronella austriaca
(Laurenti, 1768.)
Rasprostranjenost
Podvrste
Baze podataka

Obična smukulja (lat. Coronella austriaca) je vrsta zmije koja pripada guževima.[1] Obična smukulja pripada zmijama čiji ugriz nije otrovan (tzk. neotrovne).[2] Živi u Europi, na istok od Portugala i Španjolske pa do Irana na istoku, ali i na sjever do Švedske i Latvije.[3]

Velika je oko 50 cm. U Švedskoj smukulje su obično velike do 83 cm, a u Rusiji i rekordnih 93 cm. Ima tipične okrugle zjenice, boja leđa joj varira između sive, smeđe i crvenkaste. Na glavi ima potkovasti uzorak i tamnu liniju koja spaja vrat s očima i nosnicama. Točke crne ili crvenkaste boje su na leđima, koje su obično u cik-cak uzorku. Ženke imaju sivi trbuh, a mužjaci crvenkasto-smeđu, dok je kod mladunaca jarko crvena.

Smukulja je aktivna po danu, u zoru i u sumrak. Spora je ali dobro pliva i roni te je aktivna za kišnog i vlažnog vremena (za razliku od drugih zmija). Hrani se manjim sisavcima, kukcima, zmijama, jajima ptica, manjim ribama i manjim gušterima. Kada je uznemirena, iz analnih žlijezda ispušta tekućinu koja je neugodna mirisa.

Ženka u gnijezdo snese 5-15 živih mladunaca, duljine oko 15 cm, obično u kolovozu ili rujnu. Pare se u travnju, nakon hibernacije. Ovoviviparna je vrsta. Može doživjeti 18 godina u divljini. Hibernira zimi.

Obična smukulja nije ugrožena u većini zemalja.[4] Odgovaraju joj sve nadmorske visine. Voli osunčana staništa, suhe travnjake, nasipe, vinograde, rubove šuma.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Antun Vujić, Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga, oko 2006, ISBN 978-953-7224-18-9
  2. Ivica Samardžić, Frano Barišić, Iva Galić, str. 70, Vodozemci & gmazovi Požeške kotline i gorja, 2019, ISBN 978-953-55926-9-3
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. listopada 2019. Pristupljeno 4. travnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. Jelić, D. et al (2015): Crvena knjiga vodozemaca i gmazova. Državni zavod za zaštitu prirode. Zagreb, 2015.