Zidarčac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Crvenokrili litičar)
Zidarčac
Tichodroma muraria
Tichodroma muraria
Briga za mladunca
Briga za mladunca
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Sittidae
Rod: Tichodroma
Illiger, 1811.
Vrsta: T. muraria
Dvojno ime
Tichodroma muraria
(Linnaeus, 1766.)
Raspon

Zidarčac[1] (crvenokrili litičar, brgljez zidarčac; lat. Tichodroma muraria) je malena ptica vrapčarka iz porodice brgljeza Sittidae koja živi po liticama Alpa, Kavkaza, Pamira i Tibeta, na visinama do 5000 metara, koja je po svojim krilimna i staništu poznata i kao crvenokrili litičar. Zbog nepristupačnosti samog staništa i skrovitog načina života teško ga se uočava.

U Hrvatskoj je prvi put zabilježena u Maloj Paklenici 13. listopada 1967., gdje ih je tada promatrao ornitolog Dragutin Rucner. Godine 2015. uočena je i u kanjonu Velike Paklenice. Prema mišljenjima stručnjaka koji su ih proučavali u Hrvatskoj zidarčac je u Hrvatsku došao vjerojatno s Alpa zbog velikih zahlađenja.[2]

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zimuje od 50 – 100 primjeraka, dok je u Srbiji broj procijenjen na 30 – 40 gnijezdećih parova (Puzović et al 2009) a nazivaju ga puzgavac, a promatrani su u kanjonu Belog Rzava kod Mokre Gore i u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri i klisuri Crnog Rzava.[3]

Gnijezdi se u rupama po liticama, a gnijezda uglavnom radi od mahovine kojoj dodaje i druge mekane materijale, kao što je perje. U sezoni parenja mužjakov vrat postane crn.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018. Pristupljeno 20. listopada 2023.
  2. Paklenica: Zimovanje zidarčica...
  3. Ozon Pres[neaktivna poveznica]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Tichodroma muraria
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tichodroma muraria
Wikivrste imaju podatke o taksonu Tichodroma muraria