DMOZ

Izvor: Wikipedija
Curlie Logo

Open Directory Project (ODP), Projekt otvorenog direktorija, poznat i kao dmoz (naziv od directory.mozilla.org, početne domene na kojoj se nalazila), je višejezični direktorij/web katalog World Wide Web poveznica u vlasništvu Netscape-a (koji je u vlasništvu AOL-a) kojeg izrađuje i održava zajednica dobrovoljnih uređivača.

Informacije o projektu[uredi | uredi kôd]

Osnivači[uredi | uredi kôd]

ODP su 1998. godine kao Gnuhoo pokrenuli Rich Skrenta i Bob Truel koji su u to vrijeme radili kao inženjeri za Sun Microsystems. Chris Tolles, koji je radio za Sun Microsystems kao šef marketinga za sigurnosne proizvode za mreže, također se priključio u 1998. kao suosnivač Gnuhoo-a zajedno sa suosnivačima Bryn Dole i Jeremy Wenokur.

Hrvatska kategorija[uredi | uredi kôd]

Zbog slabog zanimanja korisnika i loše organizacije ODP-a, hrvatska kategorija relativno je slabo razvijena s izuzetkom nekoliko manjih kategorija koje imaju aktivne uređivače.

Pad sustava i prekid uređivanja, listopad - prosinac 2006.[uredi | uredi kôd]

Dne 20. listopada glavni ODP server imao je "katastrofalni" pad sustava[1] i uređivači nisu imali pristup sve do 18. prosinca.[2] Za vrijeme pada starija inačica direktorija bila je vidljiva javnosti. Istovremeno izgubljene su mnoge promjene koje su bile napravljene u razdoblju od srpnja do rujna 2006., a izbrisane su i sve web stranice koje su bile na čekanju da ih pregledaju uređivači i odobre njihov upis u direktorij.[3] Prijava novih uređivača još uvijek ne radi.

Zatvaranje stranice[uredi | uredi kôd]

DMOZ - Open Directory Project koji je koristio ljudske urednike u pokušaju organiziranja web stranica zatvorio se nakon 19 godina postojanja. To je označilo kraj vremena kada su ljudi, a ne strojevi, pokušali organizirati web. Ova obavijest je objavljena na početnoj stranici DMOZ stranice, navodeći da će se zatvoriti 14. ožujka 2017. godine.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Dmoz's Catastrophic Server/Hardware Failure"Inačica izvorne stranice arhivirana 30. srpnja 2017. October 27, 2006, retrieved November 15, 2006
  2. "dmoz.org technical problems (UPDATED: December 18, 2006)"Inačica izvorne stranice arhivirana 8. siječnja 2007., Resource-Zone.com Announcement, retrieved December 19, 2006
  3. "DMOZ Directory Accepts Site Submissions Again"Inačica izvorne stranice arhivirana 7. veljače 2007. 14. siječanj 2007., pristupljeno 17. siječanja 2007.
  4. http://searchengineland.com/dmoz-has-officially-closed-271530

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]