Datoteka:Stracimir Gošović.jpg

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Stracimir_Gošović.jpg(640 × 480 piksela, veličina datoteke: 99 KB, MIME tip: image/jpeg)


Logo Wikimedijinog spremnika Ova je datoteka sa Zajedničkog poslužitelja i mogu je rabiti drugi projekti. Opis s njezine stranice s opisom datoteke prikazan je ispod.

Sažetak

Opis
Hrvatski: Prof. dr. sc. Stracimir Gošović, utemeljitelj i višegodišnjeg voditelj Odjela za podvodnu i hiperbaričnu medicinu Instituta za pomorsku medicinu (IPM) u Splitu.

Rođen je 25. prosinca 1927. u Đurakovcu (Kosovo) gdje je završio pučku školu. Prva tri razreda gimnazije završio u Peći a ostale u Valjevu gdje je maturirao 1946. g. U drugoj polovici 1944. g., kao šesnaestogodišnjak dobrovoljno stupio kao borac u NOV gdje je ostao do kraja 1945. g. Medicinski fakultet studirao i diplomirao u Zagrebu travnja 1952. Obvezni liječnički staž 1952/53 obavio u Zagrebu. Od siječnja 1954. do veljače 1958. g. vodio ambulantu 311. inžinjerijskog odreda u Solinu. Specijalistički staž medicine rada od 1958 do polovice 1961. obavio u Zagrebu i Beogradu i specijalistički ispit položio svibnja 1961.g.

Nakon položenog specijalističkog ispita cijeli radni vijek do umirovljenja 31.12.1987. g. najprije do rujna 1964. g. odradio u Higijensko-epidemiološkom institutu medicinskog centra Ratne mornarice u Splitu a potom do mirovine u Institutu za pomorsku medicinu u Splitu. U IPM 1964. g. utemeljio i susljedno razvio Odjel za podvodnu medicinu IPM koji je ubrzo prerastao u Odjel za podvodnu i hiperbaričnu medicinu IPM. Odjel se sredinom sedamdesetih godina u tehničkom, nastavnom i znanstvenom pogledu svrstao među vodeće ustanove podvodne medicine srednje razvijenih ratnih mornarica Evrope i šire.

Stručnu izobrazbu iz podvodne i hiperbarične medicine dr. S. Gošović stekao u IPM te u Italiji i bivšem SSSR-u. U više navrata boravio na studijskim putovanjima u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Japanu i Švedskoj. Sudjelovao je na tridesetak internacionalnih kongresa podvodne i hiperbarične medicine.

Zajedno sa suradnicima istraživao neurotoksično djelovanje kisika, dekompresijski problem, fiziološke aspekte projektiranja ronilačkih aparata. Pored toga istraživano je trajanje inspiratorne apnee u ovisnosti o uvjetima okoline. Apsorpcija ugljičnog dioksida na natronskom vapnu, utjecaj temperature okoline na neurotoksično djelovanje kisika i liječenje najtežih oblika dekompresijske bolesti. Poseban doprinos predstavlja istraživanje energetske potrošnje u ronilaca tijekom podvodnog plivanja. Egzaktno mjerenje energetske potrošnje pod vodom omogućeno je razvijanjem originalne metode određivanja energetske potrošnje putem oslobađanja i mjerenja izlučenog ugljičnog dioksida vezanog na natronskom vapnu kod ronjenja s ronilačkim aparatima zatvorenog kruga. Tijekom višednevnog boravka akvanauta u saturaciji na dubini od 100 m na otvorenom moru, istraživani su utjecaj hiperbarije na frekvenciju i ritam pulsa, dinamika trenutne frekvencije pulsa, cirkadijalni ritam, razina kateholamina u urinu, te hematološke i biokemijske parametri. S područja hiperbarične mediicine sa suradnicima razvio, evaluirao i predlagao nove indikacije za primjenu hiperbaričnog kisika u klinici. Također istraživao i utjecaj kisika na perifernu cirkulaciju zdravih i bolesnih osoba i druge probleme.

Godine 1975. u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu (VMA) obranio doktorsku disertaciju s temom Utjecaj temperature okoline na neurotoksično djelovanje kisika. Listopada 1976 izabran za docenta, Ožujka 1981.g. za izanrednog a u studenom 1986.g. za redovitog profesora VMA. Bio je stručni suradnik medicinskog fakulteta u Zagrebu od 1977. g. do umirovljenja krajem 1987. g. U tom razdoblju također sudjelovao u nastavi fiziologije na Medicinskom fakultetu u Splitu. Bio je predavač na poslijediplomskim studijima na Medicinskom fakultetu u Rijeci te fakultetima za fizičku kulturu u Zagrebu i Beogradu.

Od 1971.g. član je Undersea and Hyperbaric Medical Society u Bethesdi (SAD) čiji je sada jedan od tri začasna člana te jedan od članova utemeljitelja European Baromedical Society - EUBS. Začasni je član Hrvatske udruge za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu te redoviti član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Bio je član odbora za organizaciju svjetskog kongresa za podvodnu medicinu u San Diegu 1975.g. kao i član znanstvene komisije znanstveno-nastavnog vijeća Medicinskog studija u Splitu.

U zemlji inozemstvu objavio oko 120 stručnih i znanstvenih radova. Njegova knjiga Ronjenje u sigurnosti susljedno dopunjavana proširivana kroz četrdeset godina doživjela je sedam izdanja ukupne naklade više od 20.000 primjeraka. Peto hrvatsko izdanje prevedeno je na engleski jezik i pod imenom Safe Diving publicirano 1993.g,. u izdanju Best Publishing Company u Flagfstafu, Arizona (SAD). Prvo izdanje knjige sredinom sedamdesetih godina prevedeno je “piratski” na arapski jezik u Iraku. Od 1995.g knjiga Safe Diving je priručnik na poslijediplomskim tečajevima koji se u RM Kraljevine Švedske održavaju liječnicima i ronilačkim instruktorima baltičkih zemalja.

1972. g za knjigu Ronjenje u sigurnost i dotadašnji rad na području ronjenja i podvodne medicine dodijeljena mu je nagrada 22 decembar. 1983.g dobio je u Splitu za znanstveni rad nagradu dnevnika Slobodna Dalmacija.

Od 1966 do 1977.g. organizirao je, rukovodio i bio najangažiraniji predavač na 26 petnaestodnevnih tečajeva podvodne medicine održavanih u IPM za liječnike, medicinske tehničare i rukovoditelje ronilačkih ekipa. Na tim tečajevima obučeno je oko 400 osoba. Na šestomjesečni i/ili tromjesečnim tečajevima od 1975.do 1987. g. obučio je tri generacije profesionalnih ronilaca za ronjenje na velikim dubinama.

Hiperbarična i fiziološka laboratorija Odjeljenja za podvodnu i hiperbaričnu medicinu bila je kroz 20 godina neformalno interdisciplinarno istraživačko središte u kojem je uz stručnu pomoć, nadzor i dijelom uz formalno mentorstvo dr.S.Gošovića izrađeno oko 30 magistarskih, specijalističkih i diplomskih radnji te doktorskih teza.

Prvi je na Balkanskom poluotoku u suradnji s prof. Ljubomirom Kraljevićem, kirurgom iz Splita, u kliniku uveo hiperbaričnu oksigenaciju (HBO). Na Odjelu je od 1969. do 1987.g. hiperbaričnom kisiku izvršeno preko 30.000 čovjek/izlaganja

Kao stručni suradnik i projektant sudjelovao je u gradnji tri broda za spašavanje podmorničara i ronjenje na velikim dubinama. stabilne dvodsječne rekompresijske komore u BI Split te Središta za obuku ronilaca i spašavanje podmorničara u Divuljama (VURI) i Bliskom istoku. Za ovaj posljednji objekt izrađen je izvedbeni projekt ali gradnja nije izvršena zbog rata između Iraka i Irana. Prema zamislima dr. Gošovića i suradnika, tehničkim zahtjevima projektiranju i ispitivanjima razvijeni su domaći ronilački aparati na zrak (Jadran), kisik (Drina) i spašavanje posada pod vodom imobiliziranih oklopnih vozila (IKROSTEP).

Utemeljitelj je i voditelj razvoja tehnike suvremenih ronjenja na velikim dubinama u bivšoj Jugoslaviji uključujući i ronjenje u saturaciji. Krajem 1977.g. organizirao je i vodio ronjenje u saturaciji na otvorenom moru s akvanautima saturiranim na 100 m dubine i ekskurzijama na otvorenom moru do 120 m. Prije realizacije tog projekta kada je riječ o ratnim mornaricama ronjenja u saturaciji na otvorenom moru izvođena su samo u ratnim mornaricama Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

Prosinca 1997.g. prof. Gošović je u vlastitoj nakladi publicirao životno djelo Priručnik za profesionalna i i vojna ronjenja (632 stranice). U 2000. g., dr. Gošović je publicirao knjigu Temelji vojno - brodske i podvodne medicine sa zaštitom dišnog sustava (200 stranica). Skupa sa svojim sinom Mr.Sc. Gojkom, dr. Stracimir Gošović publicirao, u nakladi Laurana, Zagreb, 2008. g knjigu Priručnik za komercijalna i mornarička dubinska ronjenja obima oko 500 stranica. Ta knjiga je 2009. g nagrađena nagradom Hrvatske akademije znanosti umjetnosti Josip Juraj Strossmayer kao najbolja medicinska knjiga objavljena u Hrvatskoj 2008.g. Englesko izdanje knjige pod imenom Commercial and Naval Deep Diving Manual objavljeno je u naladi Laurana, Zagreb 2010. g.

Prigodom četrdesete godišnjice originalnog (prvog) izdanja njegove knjige Ronjenje u sigurnosti dr. S. Gošović objavio je 2011.g, uz financijsku potporu Centra za hiperbaričnu medicinu u Beogradu njeno sedmo revidirano i osuvremenjeno izdanje.
Datum
Izvor Vlastito djelo postavljača
Autor IAHDADRIATIC
Ostale inačice
English: Prof. Stracimir Gosovic, MD, PhD.

Founding Director (Retired) Department of Underwater and Hyperbaric Medicine, Naval Medical Institute, Split Croatia. Born in 1927, graduated high school in 1946. Received his Medical doctor degree at High Medical School (Faculty of Medicine) in Zagreb, Croatia in 1952). From 1961 to his retirement 1987 he worked at the Naval Medical Institute (NMI) in Split. In the sixties, he founded the Department of Underwater Medicine which later developed into the Department of Underwater and Hyperbaric Medicine. Technically, scientifically and educationally the department became one of the leading institutions of that type In the European navies.

Prof. Gosovic acquired his scientific education in underwater and hyperbaric medicine during the long advanced study in Italy and the former Soviet Union as well as during his visits to similar institutions in France, Germany, Switzerland, USA, Japan and Great Britain. He participated to over fifteen international congresses in underwater and hyperbaric medicine. Prof. Gosovic was the vice president of International Society of Hyperbaric Medicine. He introduced modern methods of medical selection and checkups of divers and submarine crews in former Yugoslavian Navy and developed physiological testing of the diving equipment as well as his own methodology for expertising diving incidents and accidents. He established contemporary laboratory methods for gas analyses and facility for production of the gas mixture for enriched air, Heliox and Trimix for deep diving.

Prof. Gosovic organized systematic education in underwater medicine for medical doctors, medical technicians (medics) and diving supervisors. Together with his co-workers, he studied the neurotoxic effects of hyperbaric oxygen, decompression problems and physiological aspects in the construction of diving equipment.

The study of the diver's energy consumption during underwater swimming represents a special contribution. Exact measuring of total energy consumption underwater has been made possible by developing an original method based on release and exact measurement of released carbon dioxide bound on soda lime instead of the classic method by indirect measurements of oxygen on soda lime absorbed. Furthermore, he studied the influence of environmental conditions on the duration of inspiratory breath-holding and absorption of carbon dioxide on soda lime. In addition, he studied the influence of environmental temperature on neurotoxic effects of oxygen as vell as recompression treatment of grave forms of decompression sickness. During saturation at the depth of 100 meters with open sea excursions on 120 meters. He studied the effects of hyperbaria on rhythm and frequency of heart rate, instantaneous heart rate, circadian rhythm, level of catecholamines in urine and on hematological and biochemical parameters. From the field of hyperbaric medicine, he studied the effects of HBO on peripheral circulation as well as numerous other problems.

In 1975 he obtained his Ph.D. degree with the thesis "The influence of environmental temperature on neurotoxic effects of oxygen". In October 1976 he was appointed assistant professor, in March 1981 associated professor and in November 1986 full professor of Military Medical Academy in Belgrade. He was experts co-worker of the High Medical School in Zagreb from 1979 to his retirement in 1978. He lectured at postgraduate studies at Medical Faculty in Zagreb and Rijeka as well as Faculties of Physical CuIture in Zagreb and Belgrade. In 1980 he was given the annual award for the best scientific contribution by Split daily newspaper "Slobodna Dalmacija".

He has been a member of the Undersea and Hyperbaric Medicine Society since 1971, and founding member of the European Biomedical Society. He has published near 120 scientific and professional papers in his country and abroad. His book "Safe Diving", continually updated and expanded, has so far had six editions – the latest of which was published in the English language by the Best Publishing Company in Flagstaff, Arizona, the USA in 1993. In the seventies the book was - without the author's permission, translated into Arabian and published in Iraq.

Within the period from 1967 to 1987 he organized 26 fifteen - day courses of underwater medicine and was the head lecturer. As an expert adviser and one of the authors of their projects and plans, he participated in the construction of three vessels for deep diving, a two-compartment recompression chamber and two centers for training of divers and free escape training of submariners.

He is the founder of contemporary deep diving techniques in Croatia (former Yugoslavia), including saturation diving. At the end of 1977, he organized and guided the first saturation diving on open sea on 100 meters with four aquanauts with excursion diving up to 120 meters. Before the realization of that project, open sea saturation diving had been done, besides commercial diving organizations, only by U.S.A. and French Navy.

Air SCUBA of domestic production (Jadran) in the sixties and oxygen SCUBA (Drina) in the early eighties were made and tested in practice according to his ideas and technical requirements. At the end of 1997 prof. Gosovic published his "Manual for Professional and Military Diving " of a volume of 632 sheets in which he invested his expert knowledge and his 40 years long experience in the field of underwater medicine and underwater activities.

In 2000, he published a book Temelji vojnobrodske i podvodne medicine sa zastitom disnog sustava (Fundamentals of warship and underwater medicine including respiratory system protection), in volume of 200 pages. Together with his son Gojko, dr. S. Gosovic published 2008, a book Prirucnik za komercijalna i mornarička dubinska ronjenja (Commercial and Naval Deep Diving Manual) in the volume of 500 pages. The book was awarded by the Croatian Academy of Science and Arts as the best medical book published in Croatia that year. The English edition of this book: Commercial and Naval Deep Diving Manual was published in 2010.

In the occasion of 40th anniversary of the original (first) publication of his book Ronjenje u sigurnosti (Safe Diving) Stracimir Gosovic published the seventh revised and updated edition of the book in 1911.

Licencija

Ja, nositelj autorskog prava za ovo djelo, ovime ga objavljujem pod sljedećom licencijom:
w:hr:Creative Commons
imenovanje autora dijeli pod istim uvjetima
Slobodno smijete:
  • dijeliti – umnožavati, distribuirati i javnosti priopćavati djelo
  • remiksirati – prerađivati djelo
Pod sljedećim uvjetima:
  • imenovanje autora – Morate pripisati odgovarajuće autorske zasluge, dati poveznicu na licenciju, te naznačiti jesu li načinjene promjene autorskog djela. Prethodno navedeno možete učiniti na svaki razuman način, ali ne na način koji bi sugerirao da Vi ili Vaše korištenje licencorova djela ima izravno licencorovo odobrenje.
  • dijeli pod istim uvjetima – Ako ovo djelo izmijenite, preoblikujete ili stvarate na osnovu tog materijala, svoje doprinose morate distribuirati pod istom ili kompatibilnom licencijom kao što je i licencija originala.

Opisi

Dodajte kratko objašnjenje što predstavlja ova datoteka

Predmeti prikazani u ovoj datoteci

motiv

25. rujna 2011

Povijest datoteke

Kliknite na datum/vrijeme kako biste vidjeli datoteku kakva je tada bila.

Datum/VrijemeMinijaturaDimenzijeSuradnikKomentar
sadašnja01:16, 2. studenoga 2017.Minijatura za inačicu od 01:16, 2. studenoga 2017.640 × 480 (99 KB)IAHDADRIATICUser created page with UploadWizard

Na ovu sliku vode poveznice sa sljedećih stranica:

Globalna uporaba datoteke

Sljedeći wikiji rabe ovu datoteku:

Metapodatci