Ed Gein

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Edward Theodore Gein (27. kolovoza 1906. - 26. srpnja 1984.) jedan od najozloglašenijih američkih serijskih ubojica.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je u državi Wisconsin. Otac, George, bio je nasilni, nezaposleni alkoholičar, a majka, Augusta, fanatični protestant. Njegova majka je prezirala njihovog oca ali se nije rastajala zbog strogih religijskih uvjerenja. Majka je posjedovala malu trgovinu i ubrzo nakon njihovog rođenja kupila je farmu u Plainfieldu, koja im je ubrzo postala stalni dom. Nije imao prijatelja, i samo je išao u školu. Vani se nije igrao. Drugi učenici su ga zlostavljali u školi, prvenstveno zbog mucanja. Unatoč tome, bio je dobar učenik, osobito uspješan u čitanju. U dobi od 10 godina, ejakulirao je vidjevši majku i oca kako ubijaju psa. Majka ga je umalo udavila uhvativši ga kako masturbira u kadi. Tada je imao 12 godina.

Smrti članova obitelji[uredi VE | uredi]

Otac mu je umro 1940. od srčanog udara. 1944. njegov brat Henry je poginuo u šumskom požaru. Obdukcija nije bila provedena. Neki su smatrali da ga je Ed ubio, pošto se brat bunio protiv majke i prigovarao Edu da je "mamin sin", ali nije bilo dokaza niti svjedoka i optužnica nikada nije podnesena. Majka je umrla 1945. nakon niza srčanih kapi.

Ubojstva[uredi VE | uredi]

Ubrzo nakon majčine smrti postao je opsjednut nasiljem. Imao je puno slobodnog vremena pošto je dobivao državnu subvenciju i više nije morao raditi na farmi. Čekao je da žene koje, kako on tvrdi, liče na njegovu majku umru te bi ih tada iskapao. Iskopao je sveukupo 40 leševa sa okolnih groblja. Postao je opsjednut idejom da postane žena, pa bi sa tijela oderao kožu i nosio ju. Od lubanja bi radio zdjele za hranu ili svijećnjake. 8. prosinca 1954. ubio je Mary Hogan: ustrijelio ju je u glavu puškom kalibra .22, stavio ju je na saonice i odvukao kući. 16. studenog 1957. ušao je u trgovinu koju je vodila Bernice Worden. Zaklao ju je, ukrao joj blagajnu, odvukao je svojoj kući, odrubio joj glavu, i objesio ju za noge u nastrešnici kraj kuće. Njezin sin, vratio se iz lova i našao lokvu krvi u trgovini. Policija je imala razloga sumnjičiti Eda jer je dan prije došao raspitati se za antifriz. Odvezli su se do njegove kuće i primijetili da su vrata nastrešnice otključana, dok vrata kuće nisu. Ušli su unutra i našli ostatke tijela Mary Hogan. U kući su pronašli nekoliko ljudskih lubanja od kojih su neke korištene kao zdjele za juhu. Pronašli su i četiri stolice sa presvalakama od ljudske kože, remen "ukrašen" ženskim bradavicama, korzet napravljen od ljudske kože od ramena do struka, tajice od kože skinute s ženskih nogu, lančić od jezika koje je izvadio žrtvama, povez sa prišivenim ženskim usnama. Također pronašli su kolekciju ženskih genitalija u jednoj kutiji za cipele a u drugoj četiri odrezana nosa. U papirnatoj vrećici u kutku kuhinje pronašli su lice i kosu Bernice Worden.

Uhitili su Eda i priznao je ubojstva i pljačke grobova. Izvukao se ludilom, a ostatak života, od 1968. do smrti proveo je u bolnici. Umro je 1984. u 78. godini od zatajenja pluća.


P vip.svg Nedovršeni članak Ed Gein koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.