Elektroencefalografija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Elektroencefalograf)
Skoči na: orijentacija, traži

Elektroencefalograf (EEG) je potpuno neinvazivna metoda mjerenja električke moždane aktivnosti.

Naponi mozga su posljedica koordinirane depolarizacije i repolarizacije skupine neurona u mozgu. Istovremena registracija napona s različitih područja mozga ima dijagnostičko značenje.

Mogu se registrirati:

Za mjerenje se koristi standardno 19 elektroda (+2 uzemljenja na uškama) na glavi. Razmak između elektroda je 10% - 20 % (sustav deset-dvadeset). Za registraciju se koristi 8, 12, 18, 24, 32 kanalni EEG uređaj. Kanal je isto što i odvod, odnosno pojačalo s elektrodama.

Mjerenja mogu biti bipolarna i monopolarna.

U EEG-u se mogu uočiti karakteristični signali:

  1. Delta
  2. Theta
  3. Alpha
  4. Beta
  5. Gamma
  6. Osjetilno motorički (ritam sensorimotor rhythm (SMR))

izvodi se slično EKG snimanju. Pacijentu se postavljaju elektrode na glavu u vidu tzv. kape, kojom su vezani za kompjuterizovani aparat tzv.elektroencefalograf, koji vrši obradu registrovanih signala odnosno talasa sa poglavine pacijenta. Metoda je potpuno bezopasna i bezbolna, a tokom snimanja primenjuje se svetlosna stimulacija očiju ( tzv. fotostimulacija ) različitim frekvencama, kao i duboko disanje ( tzv. hiperventilacija ) u trajanju od 5 minuta.
Star of life3.svg Nedovršeni članak Elektroencefalografija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.