Eva Perón

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Evita Peron)
Eva Duarte de Perón

Evita Maria Perón (rođ. Duarte), (Los Toldos, 7. svibnja 1919.Buenos Aires, 26. srpnja 1952.), poznatija pod nadimkom Evita, bila je druga žena argentinskog predsjednika Juana Dominga Perona i prva dama Argentine od 1946. do smrti 1952.

Rođena u predgrađu Buenos Airesa, bila je peto dijete u obitelji. U dobi od petnaest godina počela je putovati po Buenos Airesu, i suočila se s velikim teškoćama zbog nedostatka obrazovanja i veza. Ipak, kasnije je počela dobivati uloge kao glumica u radio-dramama i sapunicama. Tadašnjeg generala, Juana Perona, upoznala je na dobrotvornoj svečanosti održanoj u povod poginulih u potresu na sjeveru zemlje. Vjenčali su se krajem listopada 1945. godine. Ubrzo nakon objave braka, svi filmovi i serije u kojima je glumila Evita, bili su cenzurirani i zabranjeni.

Aktivno je sudjelovala u sindikatima, osnovala je fundaciju koja je pomogla siromašnima izgradivši na tisuće domova i škola diljem Argentine. Osigurala je zdravstvenu zaštitu i za najbijednije slojeve društva te je bila veliki borac za prava žena.

Iako se vežu i brojne kontroverze na račun njenog života, prije nego što je postala prva dama Argentine, ostat će zapamćena kao jedna od najpopularnijih prvih dama (ali i najmoćnijih žena) u povijesti, s velikom karizmom koju je imala među radničkom klasom, ženama i siromašnim slojevima.