Afrička poletuša

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Exocoetus gryllus)
Afrička poletuša
Afrička poletuša
Afrička poletuša
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Beloniformes
Porodica: Exocoetidae
Rod: Parexocoetus
Vrsta: P. mento
Dvojno ime
Parexocoetus mento
(Valenciennes, 1847)

Afrička poletuša (lat. Parexocoetus mento) jedna je od novijih vrsta riba u Jadranskom moru, prvi put je viđena 1986. godine. Spada u skupinu poletuša, pa joj odatle i nazivi lastavica, letač, koje je dobila od ribara, kao i druge poletuše. Tijelo joj je izduženo, spljošteno i zaobljeno trbušno, lagano, s velikim zračnim mjehurom u trbuhu i velikim prsnim perajama, koja im služe kao krila pri jedrenju zrakom. Let, odnosno jedrenje, koriste kao sredstvo bijega pred grabežiljivcima. U zraku mogu ostati više od 40 sekundi i prijeći više od 400 metara brzinama od oko 70 kilometara na sat.

Leđa su im zelenkasto plave boje, a trbuh srebrenkast. Najveća zabilježena dužina ove vrste iznosi 11 cm. Živi na otvorenom moru, ne predaleko od obale. Način ishrane ove ribe nije poznat, pretpostavlja se da se hrani planktonom.


Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Afrička poletuša živi na velikom području od istočne Afrike, pa sve do Japana, Maršalovih otoka i Indonezije, kao i oko obala Australije.[1] Živi i u Crvenom moru odakle je kroz Sueski kanal prešla u Mediteran.[2] Tim prelaskom došla je i u Jadran.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) [1] (World Register of Marine Species)
  2. (engl.) African sailfin flyingfish (Encyclopedia of life)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Parexocoetus mento
Wikivrste imaju podatke o taksonu Parexocoetus mento