Glavoč krvoust

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Gobius cruentatus)
Glavoč krvoust
Glavoč krvoust
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Actinopterygii
Red:Gobiiformes
Porodica:Gobiidae
Rod:Gobius
Vrsta:G. cruentatus
Dvojno ime
Gobius cruentatus
Gmelin, 1789
Sinonimi
Gobius rubens
Baze podataka

Glavoč krvoust (lat. Gobius cruentatus) riba je iz porodice glavoča (lat. Gobiidae). Ova vrsta je relativno čest stanovnik Jadrana, a i često se lovi, pogotovo udicom. Ima vretenast oblik tijela, krupnu glavu s očima koje su smještene na vrhu. Najlakše ga je prepoznati po boji, krvoust je crvenkastosmeđ s velikim svijetlim i tamnim mrljama, a naupadljivija su mu usta po kojima je i dobio ime. Ona su jarko crvene boje, koja je tek nešto svjetlija na obrazima. Ova odlika je izražena samo kod odraslih jedinki. Trbušne peraje su mu spojene opnom, a vrhovi ostalih peraja imaju plavičast odsjaj.[1] Živi isključivo u moru na dubinama do 40 m, na pješčano-kamenitom dnu, a hrani se crvima, mekušcima, račićima, mlađi,.. Naraste do 18 cm duljine. Mrijesti se u jesen, kada ženka polaže jajašca u pukotinu. Mlađ se leže nakon 5-6 dana, a u međuvremenu ih čuva mužjak.

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

Kako krvoust živi na istom području kao i glavoč bjelaš (lat. Gobius geniporus), te imaju parenje u isto vrijeme, ponekad se dogodi da se ove dvije vrste križaju.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Kristalni glavoč živi u Atlantiku od Irske do Maroka, a kako je potvrđen nalau u Senegalu, smatra se da živi i na području kod Mauritanije. Osim Atlantika, prisutan je i po cijelom Mediteranu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (hrv.) Glavoči[neaktivna poveznica] (riblje-oko.hr)
  2. (engl.) Red-mouthed goby[neaktivna poveznica] (fishbase.org)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gobius cruentatus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Gobius cruentatus