Gulvajg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gulvajg
božica zlata
Lorenz Frølich: Bez naziva
Bogovi su kopljima natjerali Gulvajg na vatru.

Gulvajg (stnord. Gullveig) je u nordijskoj mitologiji vještica i božica zlata, vrlo misteriozna figura. Pripada rasi Vana. Triput je spaljena i triput je oživjela.

Kad je Gulvajg jednom došla k Asima, bogovima rata čiji je vođa Odin, oni su ju kopljima natjerali na vatru. Vani su se razbjesnjeli kad su čuli što se dogodilo njihovoj pripadnici. Tako je započeo rat između Vana i Asa.

Teorije[uredi VE | uredi]

Budući da je Gulvajg tako misteriozna, o njoj postoje razne teorije.

Smatra se da je Hajd (stnord. Heiðr) drugo ime za Gulvajg.

Vani i Asi su dvije skupine bogova. Vani predstavljaju plodnost, bogatstvo i miran život, a Asi ratovanje. Gulvajg je tipična predstavnica Vana. Georges Dumézil (1898. - 1986.) smatrao je da postoji paralela između rata Vana i Asa i rata Rimljana i Sabinjana.

Viktor Rydberg (1828. - 1895.) predložio je povezanost između Gulvajg i Lokija, boga vatre. U Manjoj ili Kraćoj Voluspi (stnord. Völuspá hin skamma) rečeno je da je Loki pojeo srce neke žene i potom je rodio trolovske žene. Taj pojam označava vještice. Ipak, nije vjerojatno da je to srce pripadalo Gulvajg.

Rydberg je vjerovao da je Gulvajg na kraju ubio Thor.

Gabriel Turville-Petre (1908. - 1978.) smatrao je da je Gulvajg samo drugo ime za božicu Freju, koja je povezana sa zlatom. Ona je lila zlatne suze za svojim mužem Odom.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gulvajg