Himir

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Himir
Henry Fuseli: Tor se bori sa zmijom Midgard
Tor se bori sa zmijom Jormungand, dok prestravljeni Himir promatra borbu.
Supruga Hrod
Djeca Tir

Himir je u nordijskoj mitologiji morski div.

Karakteristike[uredi VE | uredi]

Himir je div čiji je otac nepoznat, a majka mu je čudovišna divica s devetsto glava. Oženjen je lijepom divicom Hrod. U jednom je mitu spomenut kao otac boga Tira (Tirova majka nije naznačena, ali očito je to Hrod). Drugdje je Tir Odinov sin (a majka Tira je u toj verziji potpuno nepoznata, osim ako Hrod možda nije bila jedna od Odinovih ljubavnica). Himir ima i nekoliko kćeri, čija je majka očito Hrod.

Ono što je značajno za Himira je njegova vrlo tvrda lubanja. Također, Himir je posjedovao velik kotao.

Mitologija[uredi VE | uredi]

Himiskvida (stnord. Hymiskviða) je dio Starije ede, a Himir je jedan od najznačajnijih likova u njoj.

Bogovi su posjetili Aegira, kralja mora, te su vidjeli da ima mnogo kotlića, pa su mu predložili da ih on ugošćava na zabavama. Aegir je pristao, ali pod uvjetom da mu donesu dovoljno velik kotao u kojem će moći pripremiti dovoljno medovine za sve. To je predstavljalo problem, sve dok se bog rata Tir nije sjetio da je vidio kako njegov otac Himir posjeduje velik kotao.

Tir je poveo bogove do mjesta na kojem živi njegov otac. Himir je bio u lovu, pa su bogove ugostile njegova majka i žena. Kad se Himir vratio, majka mu je objasnila situaciju. Bog Tor je pojeo svu hranu. Zbog toga su Tor i Himir pošli pecati. Tor je htio ići sve dalje, usprkos Himirovim upozorenjima.

Tor je na mamac uspio uhvatiti čudovišnu zmiju Jormungand, te ju je htio ubiti, ali se Himir prestravio pa je prerezao konop, i zmija je potonula u morske dubine.

Tor se pravio važnim zbog svoje snage, ali mu se Himir narugao rekavši da se ne može smatrati jakim dok ne razbije jedan kalež. Tor je uzeo kalež i razbio ga na Himirovoj glavi, što je ozlovoljilo Himira. Popustio je i dozvolio bogovima da uzmu kotao za medovinu, pa su otišli k Aegiru na zabavu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Himir