Debeli žednjak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hylotelephium telephium)
Debeli žednjak
H. telephium, ilustracija
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Saxifragales
Porodica:Crassulaceae
Rod:Hylotelephium
Vrsta:H. telephium
Dvojno ime
Hylotelephium telephium
(L.) H.Ohba
Baze podataka

Debeli žednjak (lat. Hylotelephium telephium, sin. Sedum telephium) višegodišnja je biljka iz roda Hylotelephium, porodice Crassulaceae, nekada uključivana u rod žednjaka, pa joj otuda i ime.

Vrsta je raširena po Europi, od Velike Britanije, Francuske i Španjolske na istok sve do Ruskog Dalekog istoka i sjeverne Kine.[1]

Stanište[uredi | uredi kôd]

Nalazimo je u Europi i Aziji. Kod nas[gdje?] raste većinom po svijetlim listopadnim šumama na kamenitom tlu. Raširila se i po svijetu, u SAD-u se smatra invazivnom biljkom.

Ljekovitost[uredi | uredi kôd]

U službenoj medicini se ne koristi. U narodnoj medicini korijenje i nadzemni dijelovi biljke koriste se kao vanjski lijek za zacjeljivanje rana, uključujući i za liječenje opeklina, bradavica i žuljeva. Voda "destilirana kroz lišće" (to jest, natopljena sirovim zgnječenim lišćem) nazivala se "živa voda" i koristila se za liječenje kroničnih čireva i karbunkula. Kao lijek za epilepsiju korišten je sok nadzemnog dijela biljke. Mlada se biljka smatra jestivom.[2] Koristi se i u hortikulturi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Plants of the World online, pristupljeno 1. siječnja 2022.
  2. Elias, Thomas S.; Dykeman, Peter A. (2009) [1982]. Edible Wild Plants: A North American Field Guide to Over 200 Natural Foods. New York, str. 110.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hylotelephium telephium
Wikivrste imaju podatke o taksonu Hylotelephium telephium