Istočni Nijemci

From Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Ossi je neslužbeno ime za stanovnike bivše DR Njemačke (istočne Njemačke).

Ova vlastita imenica se češće rabila od ujedinjenja Njemačke.

Izvedenica je od njemačke riječi ost, u značenju istok. S druge strane, postoji i izraz za zapadne Nijemce, Wessi.

Po nekima, oba izraza se smatra pomalo i pogrdnima. Postojanje ovih izraza se tumači kao odraz razlika u kultzurama i mentalitetu dviju Njemačkâ. Većina Nijemaca smatra ove izraz kao neformalni naćin za brzo razlučiti dva dijela koji činu današnju Njemačku.

Kod starijih Nijemaca, izraz, kao i pravljenje razlike postoji i dan-danas, kod mlađeg njemačko stanovništva (rođenog poslije ili malo prije ujedinjenja), to naglašavanje razlike je skoro izgubilo smisao. Razlog tome je i što su brojne obitelji iz istočne Njemačke odselile u zapadnonjemačke pokrajine, gdje su im poslije i djeca odrasla, zajedno s ostalom djecom iz zapadne Njemačke, tako da su od početka istovjetna kulturno.

Irzaz se najprvo počeo gubiti u sjevernim dijelovima Njemačke, gdje je stanovništvo potjecalo od iste kulturološke skupine i prije 1945., tako da nije mogao postojati slučaj da ih se prepoznaje po različitom naglasku, po čemu, primjerice, se prepoznaje južnije Nijemce. Povećanjem broja ljudi koji su odlazili raditi u zapadnu Njemačku, izraz se je vrlo brzo izgubio iz javne uporabe u tim dijelovima Njemačke.