Izumiranje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Izumrla životinja)
Dodo, izumrla vrsta

Izumiranje je pojava koja postoji otkako postoji i život na Zemlji, izumrle su mnoge životinjske vrste. Ponekad se to događa zbog prirodnih promjena klime, grabežljivaca i biljnog pokrova, no u zadnje vrijeme je glavni krivac čovjek. Izumiranje u najužem smislu znači potpuno nestajanje nečega, ono može biti postupno ili naglo, masovno izumiranje.

Od pretpostavljenog broja vrsta života na Zemlji (4 milijarde), danas ih postoji manje od 50 milijuna.[1]

Ugrožene vrste[uredi | uredi kôd]

Posebno ugrožene vrste danas su velike mačke osim lavova (lov zbog krzna), razni jeleni i ptice (meso), i životinje u šumama koje gube staništa (sječa). Ako se ovako nastavi, za desetak godina bi mogle nestati stotine vrsta. Posebna opasnost prijeti divljim tigrovi, koji bi mogli izumrijeti u idućih nekoliko godina.

Borba protiv izumiranja[uredi | uredi kôd]

Organizacija IUCN se bavi ovim problemom. Radi podizanja svijesti o ovome problemu i sprječavanja daljnjeg izumiranja biljnih i životinjskih vrsta, sastavila je crveni popis biljnih i životinjskih vrsta prema ugroženosti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. M.E.J. Newman, R. G. Palmer, "Models of Extinction", http://www.lassp.cornell.edu/newmme/science/ModelsOfExtinction.pdf, str. 3, pristupljeno 17. listopada 2010.