Jakov Lukarević (povjesničar)

Izvor: Wikipedija

Jakov Lukarević ((tal.) Giacomo Di Pietro Luccari, Dubrovnik 1551.22. svibnja 1615.), hrvatski povjesničar. Bio je dubrovački gradski dužnosnik, diplomat, kroničar i franjevac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jakov Lukarević potječe iz jedne od vodećih dubrovačkih plemićkih obitelji. Najpoznatije njegovo djelo je Copioso ristretto de gli annali di Rausa, Libri Qvattro tiskanoj 1605. godine u Mletcima. U knjizi je između ostaloga do u detalje opisao glasačku proceduru Dubrovačke Republike. Tiskanje djela pomogao je književni mecena Marin Bobaljević, a Lukarević mu je zauzvrat posvetio to djelo.

Bio je članom Velikoga vijeća Dubrovačke Republike od 1571. godine. U diplomaciji je bio poslanik Dubrovačke Republike kod sultana i bosanskoga paše. 1613. izabran je za kneza Dubrovačke Republike.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Jakov Lukarević (povjesničar) koji govori o redovniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Nedovršeni članak Jakov Lukarević (povjesničar) koji govori o povjesničaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.