James McNeill Whistler

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s James McNeil Whistler)
James Abbot McNeill Whistler
impresionizam - art nouveau
James McNeill Whistler
Aranžman u sivom (autoportret) iz 1872. godine
Rođenje 11. srpnja 1834.
Lowell, Massachusetts
Smrt 17. srpnja 1903.
London
Vrsta umjetnosti slikarstvo - grafika - književnost
Praksa London, Pariz
Utjecao Art Nouveau, Secesija, itd.
Utjecali Robert W. Weir
Poznata djela Aranžman u crnom i sivom
Nokturno u crnom i zlatnom
Paunova soba
Portal o životopisima

James Abbot McNeill Whistler (Lowell, Massachusetts, 1834. - London, 17. srpnja 1903.) je bio američki slikar i grafičar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Aranžman u crnom i sivom (1871.), poznatija kao Whistlerova majka, muzej d'Orsay, Pariz.
Nokturno u crnom i zlatnom, ulje na platnu, 1874., Detroitski institut umjetnosti.

Whistler je započeo svoju karijeru kao proizvođač klišeja za geodetsku službu Američke obalne straže. Svojim umjetničkim talentom izradio je prekrasne crteže obale koji su se pojavljivali na kartama tijekom njegova kartografskog rada zajedno i s civilnim i mornarčkim hidrografskim organizacijama u SAD-u. Ubrzo je napustio posao i preselio se s obitelji u Europu. Najprije je živio u Rusiji gdje je njegov otac dizajnirao željezničku prugu Moskva-Sankt-Peterburg. Slikarstvo je studirao u Parizu, a djelovao je većinom u Londonu gdje je ostvario meteorsku i kontroveznu karijeru (poznat je pravni spor iz 1877. godine s likovnim kritičarem Johnom Ruskinom koji je optužio Whistlera za “šlampavost” na što je Whistler odgovorio tužbom). Na kraju se trajno nastanio u Chelseaju.

Whistler je bio poznat po svojoj oštroj osobnosti i britkom umu. Oblačio se kao dendi, nosio ružičaste vrpce na svojim kožnim cipelama i nosio je dva kišobrana u strahu od prevrtljive Londonske klime.

Djela[uredi | uredi kôd]

Detalj Paunove sobe

Slikao je u duhu francuskog impresionizma i japanskog višebojnog drvoreza, prozračnim bojama i naglašenom dekorativnosti. Slikao je većinom krajolike, interijere i vedute, a svojim dekoracijama bio je preteča art nouveaua i secesije. Svojim dekoracijama je uklanjao granicu između slike i njezina okvira te između slikarstva i dekorativnih umjetnosti. Najpoznatije uređenje interijera mu je Paunova soba, tj. blagovaonica u kući Fredericka Leylanda u Prince's Gateu u Londonu. Whistler je kasnije pisao kako se nada da će imati priliku predstaviti svoj kićeni ukus i vještinu svojim rodnim Sjedinjenim Državama. Također je radio tehnički besprijekorne bakropise, a napisao je i poznato djelo "Nježna umjetnost stvaranja neprijatelja".

Ostale slavne slike su mu:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi James McNeill Whistler