John Doe

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Jane Doe)

John Doe ili Jane Doe su imena koja se u SAD-u uobičajeno koristi kao naziv za stranku u sudskom sporu, čiji pravi identitet je nepoznat. Leševe koje je nemoguće identificirati se također nazivaju ovim imenom.

Nepoznata muška osoba se naziva John Doe, ženska osoba Jane Doe dok se beba čiji identitet nije poznat naziva beba Doe. Ovo ime se najčešće, iako ne i uvijek, koristi i za anonimne ili nepoznate branjenike. Druga imena koja se također koriste za nepoznate stranke u sudskom postupku su Richard Roe za muškarce i Jane Roe za žene. Pored službene pravne primjene, ime John Doe se najčešće koristi da bi se njime imenovalo nepoznato lice. Najbolji primjer za ovakvu upotrebu imena je film Franka Capre "Upoznajte Johna Doa".

Običaj upotrebe imena John Doe datira još iz vremena vladavine engleskog kralja Edvarda III.,[1] a nastao je tijekom pravničke debate oko nečega što je tada nazivano "Akt o izbacivanju". Debatom su bili obuhvaćeni hipotetički vlasnik zemlje, koji je nazvan "John Doe", a koji je iznajmio svoju zemlju drugom licu, također fiktivnom zakupitelju "Richardu Rou", koji je ovu zemlju prisvojio i izbacio s nje John Doa.

Ova imena, John Doe i Richardu Roe, nemaju neko posebno značenje, osim što Doe na engleskom znači ženka jelena, a Roe vrsta malog jelena rasprostranjenog na europskom kontinentu. Međutim, navedena pravnička debata postala je ključna točka u pravnoj teoriji, od koje se ime John Doe aktivno koristi u pravnoj praksi i općem govoru za označavanje nepoznate osobe. John Doe i Richard Roe se danas službeno koriste u pravnoj proceduri SAD-a kao prvo i drugo ime koje se daje branjenicima u sudskom postupku.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. What's In A Name. Merriam-Webster. 1996. ISBN 978-0-87779-613-8

Poveznice[uredi | uredi kôd]