Jasenovac – istina (2016.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Jasenovac – istina)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jasenovac – istina
Redatelj Jakov Sedlar
Producent Jakov Sedlar
Anton Kikaš (nije uzeo zaslugu)
Josip Šimunić (nije uzeo zaslugu)
Scenarist Tal Eliyahu
Hrvoje Hitrec
Pripovjedač(i) Dragan Despot
Sanja Marin
Studio Tesla Film
Godina izdanja 28. veljače 2016. (Izrael)
4. travnja 2016. (Hrvatska)
Trajanje 60 min[1]
Država Hrvatska
Jezik hrvatski
Žanr dokumentarni
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Jasenovac – istina (engl. Jasenovac – The Truth) hrvatski je dokumentarni film iz 2016. godine redatelja Jakova Sedlara.

U filmu se iznose tvrdnje o sabirnom logoru Jasenovac kao dvostrukom logoru, kojeg su nakon Drugog svjetskog rata nastavile koristiti komunističke vlasti te u kojem je, prema tvrdnjama u filmu, ubijeno više zatvorenika kada su ga koristili komunisti, nego kada su ga koristili ustaše.[2] Govori se i o ulozi kardinala Stepinca u Drugome svjetskom ratu te komunističkoj Jugoslaviji i njezinom odnosu prema Židovima i Izraelu.

Prijepori[uredi | uredi kôd]

Zbog iznesenih tvrdnji redatelj je pod optužbom da promiče revizionizam povijesti.

U filmu se kao dokaz o komunističkoj propagandi o Jasenovcu prikazuje novina Vjesnik dana 15. svibnja 1945. godine u čijoj naslovnici piše: "Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba", što je očito apsurdni podatak - naime Sava ne teče od Jasenovca prema Zagrebu, nego obrnuto. Sedlar je potvrdio da Vjesnik s takvom naslovnicom nije pronašao u arhivi, nego kod neimenovanog privatnog prodavača. Prema analizi portala lupiga.com, osim što se na slici lako prepoznaje iskrivljenost riječi i prečista slova, riječ je o očito krivotvorenom naslovu nad tekstom o važnom priopćenju potpredsjednika vlade Nove Jugoslavije Edvarda Kardelja u kojemu se izvješćivalo na naslovnici broja Vjesnika od 15. svibnja 1945. god. a koji je naslov u cijelosti glasio: "U Trstu, Istri i Slovenskom primorju uspostavljena naša vojno-pozadinska i građanska vlast".[3][4]

Antifašistička liga Republike Hrvatske je dana 15. srpnja 2016. podnijela kaznenu prijavu protiv Jakova Sedlara i okrivila ga za javno poticanje na nasilje i mržnju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]