Kazetne bombe

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kasetne bombe)
Marquardt CBU Mark 20 „Rockeye II”.
Kazetne bombe u bojnoj glavi rakete tipa M190 "Honest John", 1959.

Kazetne bombe (engl. cluster bomb ili cluster bomb unit, ) sastoje se od nosača (engl. dispenser), koji sadrže nekoliko manjih bomba koje se tijekom aktiviranja izbacuje iz kućišta.

Naoružanje te vrste se koristi uglavnom u obliku zrakoplovne bombe, topničkog projektila ili kao bojna glava krstareće rakete. Postoje razne vrste i koncepcije takvih malih bombi: protupješačke, protuoklopne ili grafitne.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kazetne je bombe sustava “SD 1” prvi put vojno koristila Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata.

Opasnost za civile[uredi | uredi kôd]

Između 5 i 30 % bomba ne eksplodiraju i iz toga razloga ostaju dugi niz godina kao prijetnja na zahvaćenim zemljištu za civilno stanovništvo.

Domovinski rat[uredi | uredi kôd]

Tijekom Domovinskog rata od neprijateljske srpske strane kazetne bombe su uglavnom ispaljivane raketnim sustavom "M-87 Orkan" protiv nekoliko gradova i položaja hrvatskih branitelja. U gradu Zagrebu je poginulo tijekom raketiranja Zagreba sedam osoba, a 160 osoba je ozbiljnije ozljeđeno. U Zagrebu je mnogo neeksplodiranih “zvončića”, njih oko 500, deaktivirala policija. Pri tome je jedan policajac poginuo. U četvrtak 25. svibnja 2023. kod zagrebačkog je Zrinjevca u eksploziji ozlijeđen radnik vjerojatno 'zvončićem' zabranjenih kasetnih bombi kojima su Srbi gađali Zagreb 2. i 3. svibnja 1995.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]