Novozelandske papige

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kee)
Novozelandske papige
Kaka
Kaka
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Psittaciformes
Porodica: Strigopidae
Bonaparte, 1849.
Raspon
Tribusi

Novozelandske papige ({{lat.|Strigopidae) su porodica ptica reda papigašica. Sastoji se od dva roda, Nestor i Strigops. Rod Nestor se sastoji od kee i kake, dok se u rod Strigops svrstava kakapo. Dvije vrste koje su nastanjivale otoke Norfolk, Chatham i Phillip su sada izumrle. Moderni nazivi navedenih ptica su isti kao i maorski nazivi.

Opis[uredi | uredi kôd]

Kake s Norfolka i Chathama su nedavno izumrle, a kakapo, kea i dvije podvrste kake su sve ugrožene zbog ljudskog utjecaja. Uvezene su svinje i oposumi, koji jedu jaja vrsta koje se gnijezde na tlu, a dodatno nestajanje je izazvano ubijanjem zbog hrane i zbog mišljenja da su poljoprivredni nametnici, gubitkom staništa i zbog uvezenih osa.

Ova porodica se odvojila od drugih papiga prije oko 82 miljuna godina kada se Novi Zeland odvojio od Gondvane. Rodovi Nestor i Strigops su se odvojili jedan od drugog prije 60 do 80 milijuna godina.

Sve vrste roda Nestor su zdepaste građe s kvadratastim repom. Imaju četkast vrh jezika kao loriji, zbog čega su smatrani njihovim srodnicima. Istraživanje DNK ovih ptica je dokazalo da zapravo nisu u srodstvu. U ovaj rod su svrstane četiri vrste. Kea je osjetljiva vrsta, dok su dvije podvrste kake ugrožene.

Kakapo je jedini pripadnik roda Strigops. Jedini je noćni papagaj i ne može letjeti. Najteži je papagaj i jedan od najugroženijih (kritično ugrožen). Godine 2009. evidentirano je oko 250 jedinki.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Strigopidae
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Strigopidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Strigopidae