Leonora Kastiljska († 1244.)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Leonorin pečat, na kojem piše: »Pečat žene kralja Aragonije, grofa Barcelone i lorda od Montpelliera, kćeri slavnog kralja Kastilje«.

Infanta Doña Leonora Kastiljska (špa. Leonor de Castilla, arag. Alionor de Castiella) († 1244.) bila je kći kralja Alfonsa VIII. Kastiljskog i Eleonore Engleske, sestra Urake i Blanke[1] te teta Ferdinanda III. Kastiljskog i Luja IX. Moguće je da je rođena 1202. godine.

Dana 6. veljače 1221. Leonora se u Ágredi udala za Jakova I. Aragonskog, kojem je 1228. rodila Alfonsa,[2][3] koji je postao muž Konstance de Béarn. Leonora se udala po savjetu svoje sestre Berengarije, a u trenutku vjenčanja Jakov je imao samo 14 godina.[4] Brak im je poništen 1229. od strane pape Grgura IX. zbog bliskog krvnog srodstva te je Leonora postala redovnica. Jakov joj je dao da sina povede sa sobom. Umrla je u samostanu svete Marije u Burgosu, gdje je umrla i Berengarija, i gdje su obje pokopane.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Chronica Albrici Monachi Trium Fontium, »Henricum qui iuvenis obiit et quinque sorores, prima Berengaria… secunda Urraca, tertia regina Francie, quarta Alienor, quinta Constantia monialis«
  2. Obitelj Leonore Kastiljske
  3. Crónica de San Juan de la Peña
  4. Gonzalo Martínez Diez, Alfonso VIII, rey de Castilla y Toledo (1158-1214)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Leonora Kastiljska († 1244.)