Lesothosaur

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lesothosaur
Lesothosaurus diagnosticus.png
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Rod: Lesothosaurus
Galton, 1978
vrste
L. diagnosticus

Lesothosaurus diagnosticus je mali dvonožni dinosaur koji je živio u doba jure.

Opis[uredi | uredi kôd]

Nešto veći od psa. Tijelo mu je dugo i pokriveno je ljuskama. Vrat je kratak i debeljuškast. Na maloj glavi nalaze se velike oči i gubica u obliku kljuna u kojem se nalaze mali zubi. Prednje noge su zdepaste i kratke, a stražnje duge i prilagođene za brzo trčanje. Njegov rep je dug. Hranio se raznim biljkama. Živio u Africi.

Povijest istraživanja[uredi | uredi kôd]

Lesothosaurus je član od herbivorous grupe dinosaura, Ornithischia. Ime je dobila po paleontologistu Peter M. Galtonu u 1978, što znači ime "gušter iz Lesota". U opis je monotipična, što znači da postoji samo jedna valjana vrsta, Lesothosaurus diagnosticus, unutar roda.

Lesothosaurus je izvorno smatran ornithopodom. Međutim, novije djelo Paul Serena je sugeriralo da oni zapravo predstavljaju jedan od najprimitivnih od svih poznatih ornithischian dinosaura. Taksonomijska povijest Lesothosaurusa je kompleksna i Sereno je dugo bio zbunjen sa Fabrosaurusima, još jednim malim ornithischianima dinosaurusima iz istog naselja. Godine 2005, Richard J. Butler objavio novu philogenetičku studiju o ornithischiansima, u kojoj je predložio da Lesothosaurus bio bazalni član od vrste Neornithischia, koji uključuje pachycephalosaurse, ceratopsiane i ornithopode. On je vjerovao da su prethodnica na hypsilopodonte i kasnije na ornithoposke dinosaurse. Smatra se manje primitivnim od Pisanosaurusa, ali manje napredna od Heterodontosaurusa.