Lovački zrakoplovi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Lovački zrakoplov)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lovac iz prvog svjetskog rata
Spitfire, jedan od najpozantijih lovaca Drugog svjetskog rata
Suvremeni lovac Eurofighter Typhoon

Lovački zrakoplovi su borbeni zrakoplovi namijenjeni i opremljeni za presretanje i uništavanje protivničkih aviona, a koriste se i za pratnju i zaštitu vlastitih aviona od napada neprijateljskih. To su najčešće manji, okretni, brzi zrakoplovi kojima je zadatak osvajanje te održavanje zračne nadmoći, te sprječavanje djelovanja neprijateljskih lovaca i bombardera.

Povijesni razvoj[uredi | uredi kôd]

Prvi avion lovac bio je to britanski Vickers F.B.5, koji je sudjelovao u zračnim bitkama na francuskom dijelu ratišta u Prvom svjetskom ratu. Krajem Drugog svjetskog rata pojavili su se prvi mlazni lovci, pedesetih godina nadzvučni, s brzinom od oko 1 maha, a šezdesetih godina druga generacija lovaca, brzine do 2 maha i s delta-krilima.

Podjela[uredi | uredi kôd]

Prema namjeni, lovački avioni mogu biti:

-višenamjenski lovci,
-lovci presretači,
-lovci za zračnu nadmoć,
-lovci bombarderi izviđačko-lovački ili laki lovci.

Opis[uredi | uredi kôd]

Zavisno od namjene, naoružani su najsuvremenijim vrstama naoružanja i opremljeni najmodernijim sredstvima za otkrivanje ciljeva, nišanjenje, otvaranje vatre i navigaciju. Uz lovačke avione idu i što efikasnija računala, jer borba u zračnom prostoru zahtijeva, osim otkrivanja i identifikacije cilja, i izbor najopasnijeg cilja, odgovarajuće naoružanje i taktiku, koja nalaže da se cilj napadne znatno prije nego što ga pilot ugleda.

Kako za vrijeme tih radnji pilot mora i upravljati zrakoplovom, svi suvremeni lovci, kao sastavni dio opreme posjeduju HUD (Eng. "Head Up Display") -uređaj za projektiranje parametara u visini očiju.

Lovci s klipnim motorom[uredi | uredi kôd]

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Mlazni lovci[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lovački zrakoplovi