Populacija I

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Metalicitet)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Populacija I je zajednički naziv za mlade zvijezde, zvjezdane skupove i asocijacije koje sadrže veći udio težih elemenata nastalih nukleosintezom u jezgrama drugih (Populacija II), potrošenih zvijezda. Ove zvijezde se tipično nalaze u blizini galaktičke ravnine, pogotovo u spiralnim kracima.

U astronomiji i fizičkoj kozmologiji, metaličnost (metalicitet), oznaka Z, predstavlja udio mase zvijezde ili bilo kojeg drugog svemirskog objekta koji nije vodik (X) ili helij (Y).[1][2] Većina fizičke tvari u svemiru u obliku je vodika i helija, pa astronomi se služe riječju "kovine" (metali) kao pogodni kratki izraz za "svi elementi osim vodika i helija"[3] Ova se uporaba razlikuje od obične fizičke definicije krute kovine (metala). Razlog zašto astronomi služe se ovom riječju jest ta što pri visokoj temperaturi i tlaku koji je prirodno okružje unutar zvijezde, atomi ne prolaze kroz kemijske reakcije i efektivno nemaju kemijska svojstva, uključujući i ona pod kojima obično se podrazumijeva kovine. Primjerice, zvijezde i maglice s visokim udjelom ugljika, dušika, kisika i [neon]]a nose naslov "kovinom bogatih" u astrofizičkom smislu, iako su u kemiji ti elementi nemetalima.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. D. Kunth (2000). "The Most Metal-poor Galaxies" 10 (1) (engl.) Pristupljeno 3. veljače 2015.
  2. W. Sutherland (26. ožujka 2013.). The Galaxy. Chapter 4. Galactic Chemical Evolution. (engl.) Pristupljeno 13. siječnja 2015.
  3. John C. Martin. What we learn from a star's metal content. New Analysis RR Lyrae Kinematics in the Solar Neighborhood. (engl.) Pristupljeno 7. rujna 2005.