Oštrostrijelac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Američki oštrostrijelac, naoružan s M25 (2004.).
Marinci pri vježbi 2000. u kod Slunja.


Oštrostrijelac (ili anglicizam sniper) je policajac, vojnik, ili član druge oružane skupine obučen za precizno gađanje na velike udaljenosti, promatranja i maskiranja.

Oštrostrijelac izvršava zadaće selektivnom uporabom posebno namijenjenim vatrenim oružjem uglavnom na udaljenosti u rasponu iznad 600 do 2.500 metara.

Naoružanje je posebno odabrano oružje opremljeno optičkim pomagalom koje omogućuje preciznost na velikim udaljenostima. Oštrostrijelac na bojištu ima zadatak elimininacije važnih ciljeva kao primjerice neprijateljske snajperiste, položaje s teškim naoružanjem (mitraljeze, topove, minobacače) ili posade oklopnih vozila na bojnom polju.

Pored sposobnosti za precizno gađanje snajperom oštrostrijelci moraju imati odgovarajuće psihofizičke osobine, kao primjerice sposobnost na dugo čekanje odgovarajućeg trenutka za izvršavanje zadaće.

Primjeri za uporabu:[uredi | uredi kôd]

 1. Zaštita od neprijatelja na pristupnim cestama
 2. Usporavanje napada neprijatelja
 3. Pokrivanje pri povlačenju vlastitih snaga
 4. Izvidnica (za topništvo, itd.)
 5. Ušutkavanje ključnih ciljeva
 6. Izolirati neprijateljske jedinice
 7. Čišćenje od terorista
 8. Prozuterorističko djelovanje
 9. Postavljanje zasjeda
 10. Osiguranje
 11. Spašavanje taoca

Terorizam[uredi | uredi kôd]

U doba Domovinskog rata i tijekom rata u Bosni korišten je ovaj oblik asimetričnog ratovanja, što je posebno bilo izraženo u Sarajevu u kojem su oružane snage Bosanskih Srba sa svojim položaja na rubnim dijelovima grada sustavno i organizirano snajperskom paljbom terorizirale građane, uključujući i djecu.

Poznati snajperisti[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Tank template.svg Nedovršeni članak Oštrostrijelac koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.