Rogati guan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Oreophasis)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rogati guan
Status zaštite
Status iucn2.3 EN hr.svg

Status zaštite: Ugroženi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae
Potporodica: Oreophasinae
Rod: Oreophasis
Gray, 1844.
Vrsta: O. derbianus
Dvojno ime
Oreophasis derbianus
Gray, 1844.

Rogati guan (lat. Oreophasis derbianus) je monotipična vrsta ptice iz roda Oreophasis, porodice Cracidae. Rasprostranjena je u planinskim šumama jugoistočnog Meksika (Chiapas) i Gvatemale u Srednjoj Americi. Živi na nadmorskoj visini do 3.350 metara.

Status zaštite[uredi VE | uredi]

Rogati guan otkriven je i opisan 1844. Ipak, tako je rijedak i težak za pronaći da su prva jaja i gnijezda nađena tek 1982. Njegova rijetkost je rezultat deforestacije tijekom proteklih stoljeća, koja je uzrokovana najčešće poljoprivredom, posebno uzgojem kave. Rogati guan je rijetka vrsta također i zbog lova. Sada su mu populacije jako male i izdjeljene. Prema IUCN-u označen je kao ugrožena vrsta.

Opis[uredi VE | uredi]

Dosta je velik, skoro veličine puran, a najčešće je dug 81-91 centimetar. Ima crveni rog na glavi kojemu je funkcija nepoznata. Gornji dio perja mu je crne boje, a noge su crvene. Šarenica oka je bijele boje, dok je kljun žut. Prsa i gornji dio trbuha su bijeli, a dugo perje repa je crno sa bijelom prugom. Spolni dimorfizam nije previše uočljiv. Pilići su blijeđe boje, s manjim rogom, te su im rep i krila smeđe boje.

Ponašanje[uredi VE | uredi]

Rogati guan je arborealna životinja, što znači da najradije vrijeme provodi na drvećima i da rijetko silazi na zemlju. Glavni dio njegove prehrane čine voće i lišće.

Gnijezdo gradi visoko u granama drveća, nekad čak i do 20 metara iznad zemlje. Mužjak se pari s više ženki, a ženka u gnijezo postavlja dva jaja. Inkubacija ove ptice jedna je od najdužih dokumentiranih u porodici Cracidae, traje čak 36 dana.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]