Sumatranski tigar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Panthera tigris sumatrae)
Sumatranski tigar
Panthera tigris sumatran
Status zaštite

Status zaštite: Kritično
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Carnivora
Porodica:Felidae
Potporodica:Pantherinae
Rod:Panthera
Vrsta:P. tigris
Podvrsta:P. t. sumatran
Trojno ime
Panthera tigris sumatran
(Linnaeus, 1758.)
Rasprostranjenost
Baze podataka

Sumatranski tigar (Panthera tigris sumatrae) je podvrsta tigra koja živi jedino na indonezijskom otoku Sumatra. Njegova populacija je procijenjena na 400 do 500 životinja, koje uglavnom žive u nacionalnim parkovima na otoku. Nedavna genetička istraživanja su pokazala prisutnost jedinstvenih genskih oznaka, koje pokazuju da će sumatranski tigar razviti u posebnu vrstu ako ne izumre. To je dovelo do prijedloga da sumatranski tigar ima prednost u zaštiti od drugih vrsta.

Fizičke karakteristike[uredi | uredi kôd]

Sumatranski tigar je najmanji od svih tigrova. Mužjaci su u prosjeku dugi oko 2,43 metra, te teški 120 kilograma. Ženke su u prosjeku duge 2,13 m i teške oko 90 kg.

Reprodukcija[uredi | uredi kôd]

Sumatranski tigrovi najčešće se pare tijekom zime ili proljeća, a trudnoća traje oko 103 dana. Normalno ženka donese na svijet dva do tri mladunca, a može okotiti maksimalno šest. Mladi se kote slijepi i tijekom prvih osam tjedana hrane se mlijekom, a poslije počinju jesti čvrstu hranu. Mladi jazbinu prvi put napuštaju s dva tjedna, a počinju loviti sa šest mjeseci. Potpuno sami mogu loviti s 18 mjeseci, a potpuno samostalni postaju s dvije godine. Sumatranski tigrovi žive oko 15 godina u divljini i 20 godina u zatočeništvu.

Prehrana[uredi | uredi kôd]

Sumatranski tigar u praškom zoološkom vrtu jede.

Tigrova prehrana ovisi o tome gdje živi i koliko životinja ima tamo. Imaju veoma oštre osjete sluha i vida tako da su veoma učinkoviti lovci. Oni su samotnjaci i love noću, približavajući se oprezno i strpljivo plijenu prije nego što ga napadnu sa strane ili straga. Jedu sve što mogu uhvatiti, obično jelene i divlje svinje, ribu, pa čak i krokodile. Orangutani mogu biti njihov plijen, ali kako vrlo malo vremena provode na tlu, tigrovi ih rijetko hvataju.

Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Panthera tigris sumatrae