Pink Cadillac (1989.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pink Cadillac (1989))
Ružičasti cadillac
Naslov izvornika
Pink Cadillac
RedateljBuddy van Horn
ProducentDavid Valdes Michael Gruskoff
ScenaristJohn Eskow
Glavne ulogeClint Eastwood Bernadette Peters
GlazbaSteve Dorff
SnimateljJack N. Green
MontažaJoel Cox
DistributerWarner Bros.
Godina izdanja1989.
Trajanje122. min
Država SAD
Jezikengleski
ŽanrAkcija,Komedija
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Ružičasti cadillac (eng. Pink Cadillac) je akcijski film s elementima komedije iz 1989. o lovcu na glave Tommyu Nowaku kojeg glumi Clint Eastwood.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja prati lovca na glave Tommya Nowaka Clint Eastwood koji se bavi praćenjem i hvatanjem onih koji kasne s isplaćivanjem novčanih obveza. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih u svojem poslu jer često vara one koje progoni učestalim mijenjanjem identiteta. Jednoga dana, dobiva izazovan posao u obliku lova na Lou Ann McGuinn (Bernadette Peters). Ona je mlada majka koju je njezin nesposobni muž, kršitelj zakona Timothy Carhart uvukao u krug rasističke grupe zagovaratelja bijelačke nadmoći. Lou kreće u bijeg, pritom uzimajući mužev ružičasti cadillac s 250.000$ u prtljažniku. Upućuje se u grad Reno k sestri te ju tamo slijede članovi rasističke grupe. Na putu upoznaje Tommya Nowaka koji se zaljubljuje u nju te ju nastoji odvesti na sigurno. Usput pomaže joj vratiti otetu bebu i nadmuriti njezinog muža i članove rasističke grupe.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Produkcija i zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Clint Eastwood je na snimanju filma upoznao svoju buduću suprugu Frances Fisher. Poslije će zajedno glumiti u još tri filma. Jim Carrey je ostvario jednu o ranijih uloga u karijeri. Pojavio se na deset sekundi kao imitator Elvisa Presleya u casinu.

Kritike[uredi | uredi kôd]

Film je loše prošao na kino blagajnama te ga kritičari nisu dobro prihvatili. Hal Hilson iz "The Washington posta" je napisao u kritičkom osvrtu "Ružičasti cadillac je jedan od najprivlačnijih vrsta filmskog treša. U gotovo svim važnim kategorijama, priči, režiji, ritmu i glumi, film je u cjelini prilično beznačajan. No, gotovo nekom snagom koju film ima u svojoj zaigranosti, blesavosti, film vas potiče da zanemarite njegove nedostatke. Lagan je i nepopravljivo zabavan.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]