Američka platana

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Platanus occidentalis)
Američka platana
Američka platana
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Proteales
Porodica:Platanaceae
Rod:Platanus
Vrsta:P. occidentalis
Dvojno ime
Platanus occidentalis
L.
Rasprostranjenost
Baze podataka

Američka platana (lat. Platanus occidentalis) sjevernoameričko je drvo iz porodice vodoklenovki (Platanaceae), koje doseže visinu od 35 m, u pojedinim slučajevima i do 50 m. Opseg debla do 4 metra. Tipična je kora koja se ljušti, sivo-smeđe-bijele boje. Listovi su slični lišću vinove loze. U Europi se uzgaja kao ukrasno drvo. Nije osjetljiva na ispušne plinove i gradsku prašinu. U Hrvatskoj je tipičan primjer drvoreda platana Zrinjevac u Zagrebu.

Sastav[uredi | uredi kôd]

Triterpenoidi (betulin, betulinska kiselina 0.7-1.5%, betulinski aldehid, betulinični aldehid acetat), sitosterol - u kori stabla. U listovima su pronađene fenolkarboksilne kiseline, u hidrolizatu: kava, p-kumar; flavonoidi, kaempferol, mircitin, kvercetin; antocijani u hidrolizatu (cijanidin, delphinidin). Plodovi sadrže najviše alifatski ugljikovodik n-heptriakontan, sitosterol; viši alifatske alkohole, kao i njihove derivate: 16-hidroksietriakontan, 16-hidroksitriozan, n-gentriakontanol, cerilterat.

Ljekovitost[uredi | uredi kôd]

U narodnoj medicini je nadaleko poznata po svojim blagotvornim svojstvima. Odvarak korijena se odavno koristi kao hemostatsko sredstvo, te kod zmijskih ugriza u azijskim zemljama. Posjeduje protuupalna, antivirusna, analgetska svojstva, uvarak kore s octom je učinkovito terapijsko sredstvo za dizenteriju, proljev, gripu i zubobolju. Infuzija lišća koristi se kod nekih oftalmoloških bolesti (konjunktivitis, blefaritis). Iz pepela, nakon spaljivanja platana, priprema se mast koja se koristi za liječenje vitiliga. Uvarak lišća i kore liječi opekotine, rane, čireve, ozebline kože.[1]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • Fergus, Charles. 2002. Trees of Pennsylvania and the Northeast. Stackpole Books. Mechanicsburg, Penn.. str. 162–6. ISBN 978-0-8117-2092-2. OCLC 49493542. Pristupljeno 15. srpnja 2014.
  • Лавренова Г. В., Лавренов В. К. Энциклопедия лекарственных растений. Sankt Peterburg 2010.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://lektrava.ru/encyclopedia/platan/ Pristupljeno 16.06.2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Platanus occidentalis
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Platanus occidentalis
Wikivrste imaju podatke o taksonu Platanus occidentalis