Pokrajina Menabe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pokrajina Menabe
Položaj Pokrajine Menabe u Madagaskaru
Položaj Pokrajine Menabe u Madagaskaru
Država Madagaskar
Površina
 - Ukupna 38 852 km² [1]
Stanovništvo (2004.)
 - Gustoća 4,5/km
 - ' 46 121[1]
Glavni grad Morondava

Pokrajina Menabe je jedna od 22 dvije pokrajine Madagaskara, u Provinciji Toliara. Upravno središte ove pokrajine je grad Morondava.

Menabe je bio dio Provicije Toliara, za vrijeme francuske kolonijalne uprave koja je trajala do 1960., od 2004. postao je pokrajina, geografski taj kraj odgovara nekadašnjem Kraljevstvu Menabe.

Ime Menabe na malagaškom znači puno crvenog, a to se prvenstveno odnosi na boju zemlje u okolici grada.

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Pokrajina Menabe se nalazi na zapadu Madagaskara, sa sjeverozapada graniči Pokrajinom Melaki, sa juga sa Pokrajinom Atsimo-Andrefana a sa istoka sa pokrajinama; Amoron'i Mania i Vakinankaratrom. Broj stanovnika ove pokrajine, procjenjen je 2004. na 390 800, a ukupna površina na 46 121 km².[1] Većinsko stanovništvo ove pokrajine je malgaški narod Sakalava. Pokrajina Menabe podjeljena je na pet distrikta:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ralison, Eliane; Goossens, Frans. Madagascar: Profil des marchés pour les évaluations d'urgence de la sécurité alimentaire (PDF) (francuski). Programme Alimentaire Mondial, Service de l’Evaluation des besoins d’urgence (ODAN). Pristupljeno 14. listopada 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]