Frazeologija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Frazeologija premješteno na Razgovor:Frazeologija: nsb
Sombrero (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Višečlane jezične jedinice koje se u govornom aktu uvijek reproduciraju kao cjelina nazivaju se [[frazemi.]]
Višečlane jezične jedinice koje se u govornom aktu uvijek reproduciraju kao cjelina nazivaju se [[frazemi]]. Npr. ''trn u peti'' znači biti nekome na velikoj smetnji. Frazeme proučava posebna jezikoslovna disciplina koja se zove '''Frazeologija'''.
npr. ''trn u peti'' znači biti nekome na velikoj smetnji.
Frazeme proučava posebna jezikoslovna disciplina koja se zove Frazeologija.


Četiri su uvjeta koje neka veza leksema mora ispuniti da bi bila frazem:
Četiri su uvjeta koje neka veza [[leksem]]a mora ispuniti da bi bila frazem:


'''1.)''' Da se ta veza leksema reproducira u govornom činu kao postojana veza čije članove nije moguće zamijeniti ni ispuštati ( npr. ''imati slobodne ruke'' - slobodno odlučivati; ne možemo ispustiti element slobodno, jer veza ''imati ruke'' nije frazem ).
'''1.)''' Da se ta veza leksema reproducira u [[govor]]nom činu kao postojana veza čije članove nije moguće zamijeniti ni ispuštati ( npr. ''imati slobodne ruke'' - slobodno odlučivati; ne možemo ispustiti element slobodno, jer veza ''imati ruke'' nije frazem ).


'''2.)''' Da se ta postojana veza sastoji od najmanje dviju punoznačnica.
'''2.)''' Da se ta postojana veza sastoji od najmanje dviju punoznačnica.
Redak 13: Redak 11:
'''4.)''' Da se frazemi kao leksičke jedinice mogu u kontekstu aktualizirati u svim sintaktičkim funkcijama u kojima se pojavljuju leksemi. npr frazem ''bila je trn u peti'' po sintaktičkoj je funkciji predikat, a leksem ''Bogu iza leđa'', po funkciji je priložna oznaka.
'''4.)''' Da se frazemi kao leksičke jedinice mogu u kontekstu aktualizirati u svim sintaktičkim funkcijama u kojima se pojavljuju leksemi. npr frazem ''bila je trn u peti'' po sintaktičkoj je funkciji predikat, a leksem ''Bogu iza leđa'', po funkciji je priložna oznaka.


'''Frazemske inačice''' su frazemi u HSJ ([[hrvatski]] standardni jezik) koji ulaze u različitim funkcionalno ravnopravnim oblicima; inačice se najčešće razlikuju jednom sastavnicom, npr. ''trn u peti = trn u oku'' ; ''hladan kao led = hladan kao mramor''.


'''Frazemske višeznačnice''' su frazemi koji se značenjski šire, npr. ''Petar je u svom poduzeću bog bogova'' ( frazem bog bogova ovdje znači vrlo utjecajan čovjek), a u rečenici: ''bilo nam je bog bogova'', taj frazem znači izvrsno.
'''Frazemske inačice-''' frazemi u HSJ ( hrvatski standardni jezik ) ulaze u različitim funkcionalno ravnopravnim oblicima; inačice se najčešće razlikuju jednom sastavnicom, npr. ''trn u peti = trn u oku'' ; ''hladan kao led = hladan kao mramor''.


'''Frazemske istoznačnice ili sinonimi'''je kada dva ili više frazema imaju isto značenje. Tada govorimo o frazemskoj istoznačnosti. Frazemi ''tanak kao čačkalica; sama kost i koža; suh kao bakalar'' znače vrlo tanak, mršav.
'''Frazemske višeznačnice-''' frazemi koji se značenjski šire, npr. ''Petar je u svom poduzeću bog bogova''
( frazem bog bogova ovdje znači vrlo utjecajan čovjek ), a u rečenici: ''bilo nam je bog bogova'', taj frazem znači izvrsno !


'''Frazemski antonimi''' - značenja dvaju frazema mogu se odnositi na suprotna svojstva. Npr ''živjeti kao na kruhu i vodi'' (oskudno živjeti) je u opreci odnosno je u suprotnom značenju sa frazemom ''živjeti kao bubreg u loju''.
Drugi primjer je ''spor kao puž'' i ''brz kao zec''


'''Frazemske sraslice''' - glavna je značajka da im bar jedna od sastavnica nema vlastitog leksičkog značenja; takve se sastavnice pojavljuju samo u frazemskim sraslicama. npr. ''lile mile'' (prijateljski, dopustljivo); ''mile lale'' (naklono); ''ni bu ni mu'' ( ništa ); ''šuć-muć'' (i ovako i onako).
'''Frazemske istoznačnice ili sinonimi-'''kad dva ili više frazema imaju isto značenje, tada govorimo o frazemskoj istoznačnosti. Frazemi ''tanak kao čačkalica; sama kost i koža;suh kao bakalar


[[Kategorija:Jezikoslovlje]]
'' znače vrlo tanak, mršav.


'''Frazemski antonimi-''' značenja dvaju frazema mogu se odnositi na suprotna svojstva. npr ''živjeti kao na kruhu i vodi'' ( oskudno živjeti ) je u opreci odnosno je u suprotnom značenju sa frazemom ''živjeti kao bubreg u loju''.
''spor kao puž - brz kao zec''


'''Frazemske sraslice-'''glavna je značajka da im bar jedna od sastavnica nema vlastitog leksičkog značenja; takve se sastavnice pojavljuju samo u frazemskim sraslicama. npr. ''lile mile'' ( prijateljski, dopustljivo ); ''mile lale'' ( naklono ); ''ni bu ni mu'' ( ništa ); ''šuć-muć'' (i ovako i onako ).

----

Inačica od 2. svibnja 2008. u 13:21

Višečlane jezične jedinice koje se u govornom aktu uvijek reproduciraju kao cjelina nazivaju se frazemi. Npr. trn u peti znači biti nekome na velikoj smetnji. Frazeme proučava posebna jezikoslovna disciplina koja se zove Frazeologija.

Četiri su uvjeta koje neka veza leksema mora ispuniti da bi bila frazem:

1.) Da se ta veza leksema reproducira u govornom činu kao postojana veza čije članove nije moguće zamijeniti ni ispuštati ( npr. imati slobodne ruke - slobodno odlučivati; ne možemo ispustiti element slobodno, jer veza imati ruke nije frazem ).

2.) Da se ta postojana veza sastoji od najmanje dviju punoznačnica.

3.) Semantički uvjet; bar jedna punoznačnica "žrtvuje" glavninu svog leksičkog značenja da bi se moglo oblikovati novo posebno značenje frazema, npr. Živi Bogu iza leđa znači da živi vrlo daleko, u nekoj zabiti.

4.) Da se frazemi kao leksičke jedinice mogu u kontekstu aktualizirati u svim sintaktičkim funkcijama u kojima se pojavljuju leksemi. npr frazem bila je trn u peti po sintaktičkoj je funkciji predikat, a leksem Bogu iza leđa, po funkciji je priložna oznaka.

Frazemske inačice su frazemi u HSJ (hrvatski standardni jezik) koji ulaze u različitim funkcionalno ravnopravnim oblicima; inačice se najčešće razlikuju jednom sastavnicom, npr. trn u peti = trn u oku ; hladan kao led = hladan kao mramor.

Frazemske višeznačnice su frazemi koji se značenjski šire, npr. Petar je u svom poduzeću bog bogova ( frazem bog bogova ovdje znači vrlo utjecajan čovjek), a u rečenici: bilo nam je bog bogova, taj frazem znači izvrsno.

Frazemske istoznačnice ili sinonimije kada dva ili više frazema imaju isto značenje. Tada govorimo o frazemskoj istoznačnosti. Frazemi tanak kao čačkalica; sama kost i koža; suh kao bakalar znače vrlo tanak, mršav.

Frazemski antonimi - značenja dvaju frazema mogu se odnositi na suprotna svojstva. Npr živjeti kao na kruhu i vodi (oskudno živjeti) je u opreci odnosno je u suprotnom značenju sa frazemom živjeti kao bubreg u loju.

Drugi primjer je spor kao puž i brz kao zec

Frazemske sraslice - glavna je značajka da im bar jedna od sastavnica nema vlastitog leksičkog značenja; takve se sastavnice pojavljuju samo u frazemskim sraslicama. npr. lile mile (prijateljski, dopustljivo); mile lale (naklono); ni bu ni mu ( ništa ); šuć-muć (i ovako i onako).