Država Božja 2053.: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: spoiler -> otkrivanje radnje
mNema sažetka uređivanja
Redak 22: Redak 22:


[[Kategorija:Hrvatska književnost]]
[[Kategorija:Hrvatska književnost]]
[[Kategorija:Hrvatska književna djela]]
[[Kategorija:Znanstvena fantastika]]
[[Kategorija:Znanstvena fantastika]]

Inačica od 31. svibnja 2008. u 14:17

Država Božja 2053. utopistički je roman Ive Brešana, dio trilogije koju, uz ovaj roman, čine i djela Astaroth te Vražja utroba. Astaroth je pritom prikaz totalitarizma u prošlosti, Država Božja 2053. u budućnosti, a Vražja utroba u sadašnjosti.

Radnja

Radnja ovog romana događa se 2053. godine u Hrvatskoj, u kojoj pobjeđuje Hrvatska kršćansko socijalna stranka na čelu s karizmatskim vođom Teom Torlakom, koja je jedna među rijetkim zemljama koja je ostala izvan Federalne Europske Regije (FER). U Hrvatskoj je na vlasti diktator, ukinute su sve slobode govora, a Crkva je glavna institucija.

Radnja prati napore pojedinaca obitelji Loko da prežive u takvom svijetu. Kraj romana sličan je poput završetka u Astarothu - simbolika Krista.

Citati

Wikicitati »- Mislite li da je Ljubičić bio opsjednut Sotonom kad je ono napravio?

- Isključeno. Da je bio, nikad ne bi napao Božjeg službenika, - Kako to? Pa opće je poznato da Sotona odvraća ljude od Boga.

- Gospodo oci, vjerujte mi, to nikada nisam uspio shvatiti. Ako Sotona u paklu muči one koji su zgriješili protiv Boga, onda on mora biti na Božjoj strani. Kažnjava njegove neprijatelje. Dakle, trebao bi biti nešto kao Božja policija.«

Vanjske poveznice