Razlika između inačica stranice »Oceanska kora«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 5 bajtova ,  prije 13 godina
m
 
==Životni ciklus==
Oceanska kora najčešće ne traje duže od 200 milijuna godina. Kontinuirano se stvara na srednjeoceanskim hrptovima, na kojima se vruća [[magma]] izdiže do kore te hladi, čime potiskuje koru od hrpta. Neprestano nastajanje nove oceanske kore gura stariju koru od hrpta,. a odmičućiOdmičući se ona postaje sve hladnija i gušća, a na nju se može nadograđivati i [[sediment]].
 
Oceanska kora [[subdukcija|subdukcira]] se prema plaštu na [[konvergentna granivca|konvergentnim granicama]]. Ove granice mogu postojati između dviju oceanskih ploča ili između oceanske i kontinentalne ploče. Na granici oceanske i kontinentalne ploče, oceanska ploča uvijek je subducirana, jer je kontinentalankontinentalna kora manjeima gustamanju gustoću od oceanske. Proces subdukcije je razlog je zbog kojeg oceanska kora trajenije maksimalnostarija od 200 milijuna godina. Teorija koja proučavaobjašnjava ove procese jest [[tektonika ploča]].
 
Oceanska kora [[subdukcija|subdukcira]] se prema plaštu na [[konvergentna granivca|konvergentnim granicama]]. Ove granice mogu postojati između dviju oceanskih ploča ili između oceanske i kontinentalne ploče. Na granici oceanske i kontinentalne ploče, oceanska ploča uvijek je subducirana jer je kontinentalan kora manje gusta od oceanske. Proces subdukcije je razlog zbog kojeg oceanska kora traje maksimalno 200 milijuna godina. Teorija koja proučava ove procese jest [[tektonika ploča]].
==Magnetne linije==
{{glavni|Širenje morskog dna}}
1.021

uređivanje

Navigacijski izbornik